15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

V Slovenski vojski takšne čistke kot v Nemčiji v 30-tih letih?!

Današnja obravnava, na katero mora šef sindikata vojakov Gvida Novaka, ker je proti njemu načelnica generalštaba Alenka Ermenc sprožila disciplinski postopek, ker je bil v izjavah za medije menda preveč kritičen do izjav in ravnanja obrambnega ministra Karla Erjavca (DeSUS), ni edini postopek, ki pretresa obrambno ministrstvo. Sindikalni voditelji se le bolje javno branijo, stiske drugih ostanejo skrite. Interni obračuni pa so po neuradnih informacijah skrajno kruti. S policijskega sindikata, ki je podprl sindikat vojakov, so uporabili celo opozorilo iz temne evropske zgodovine.

 

Martin Niemöller je glede dogajanja v Nemčiji v 30 letih prejšnjega stoletja dejal: »Najprej so prišli po sindikaliste.«

Je premier storil premalo?

Kar je večina v poslancev pokrila zlorabo vojaške obveščevalne službe, s katero se je Erjavec tri mesece po imenovanju znebil pro zahodnega poveljnika sil Miha Škerbinca, tam po neuradnih informacijah zdaj enako prakso nadaljujejo. Dobili bi naj celo krila.

Robertu Klinarju, ki je dal odpoved kot vodja obveščevalno-varnostnega sektorja generalštaba slovenske vojske in si poiskal službo izven vojske, ne morejo nič. Je pa Erjavca Klinar spravil v težave s poročili, da je bilo streljanje na Počku povsem v skladu z vsemi navodili ministra in vlade, pred nadzorniki obveščevalcev pa je tudi razkril komičnost ugotavljanje vojaške obveščevalne službe, kaj je nekdanji poveljnik sil vojske Škerbinc govoril o mentalnem zdravju načelnice generalštaba Ermenčeve. Klinar je povzel, da so Škerbinca poslušali v živo in da tisto, kar je govoril, ni bilo nič takega.

Medtem bi se naj vrh ministrstva za obrambo, ki nič več ne more Klinarju, menda spravil nad Lojzeta Pavliča, ki je za obveščevalno dejavnost skrbeli na poveljstvu sil in še nad nekaj posameznikov, ki podobno niso bili dovolj poslušni političnim direktivam iz političnega vrha.

Postopki bi naj bili podobni kot pri Škerbincu: nenavadna zaslišanja, ki jih opravlja vojaška obveščevalna služba, grožnje, zastraševanje s kazenskimi postopki.

Med častniki slovenske vojske je slišati ocene, da sta Erjavec in Ermenčeva, kar je večina v parlamentu, ki podpira vlado, zavrnila interpelacijo, povsem izgubila pamet in dogajanje razumeta kot bianko menico, da je to, kar počnejo prav in lahko v vojski tudi storijo karkoli se jim zljubi.

Podobno kot večina v državnem zboru tudi premier Marjan Šarec ni reagiral niti tako, da bi vsaj po tihem Erjavca opozoril, naj ne zlorablja obveščevalne službe za notranje obračune, ki so, ker je Erjavec politik, pač politični.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine