26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana: Stroka glede nabave ventilatorjev Siriusmed R30 kar precej enotna

Stroka je glede nabave ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri Geneplanetu, kar precej enotna, meni Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana. Kot je dejal, je ob dodatni dobavi kompresorja in vlažilca zraka z ogrevanimi cevmi ta ventilator sprejemljiv tudi za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

Po besedah Mirkoviča, nekdanjega vodje centra za intenzivne terapije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je strokovna komisija v UKC Ljubljana, ki jo je vodil Marko Noč, dobila v pregled 90 tipov različnih ventilatorjev. V pregled so dobili brošure, medtem ko so pred epidemijo ventilatorje preizkušali tudi v praksi, se z njihovim delovanjem dobro seznanili, nato se odločili za njegovo nabavo ali pa ne.

Komisija je 13 ventilatorjem z različno stopnjo prioritete dodelila možnost, da se jih lahko uporablja pri bolnikih s covidom-19. Nekateri ventilatorji so bili sprejemljivi ob zahtevi po dodatni opremi, kot je kompresor ali cevi za ogrevanje. Med temi je po njegovih besedah tudi ventilator Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri Geneplanetu, vprašanje njegove ustreznosti pa so odprli v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija.

Po dokumentaciji, ki so jo dobili, bi za ta ventilator morali dokupiti dodatno opremo. Po navedbah Mirkoviča je komisija UKC, ki je pregledala dokumentacijo, pripisala, da je ta ventilator možno uporabljati ob dobavi kompresorja. Ta v primeru epidemije omogoči uporabo ventilatorja tudi v okolju, ki sicer ni bilo predvideno za zdravljenje bolnikov v intenzivni negi.

“Ob dobavi kompresorja ter vlažilca za ogrevanje in ogrevanih cevi, bi bil ta ventilator sprejemljiv tudi za ventiliranje pacientov s covidom-19,” je dejal Mirkovič na dopoldanski novinarski konferenci. Kot mu je znano, imajo ti ventilatorji, ki so jih dobili v celjski bolnišnici, tudi kompresor in vlažene cevi. Tako da Mirkovič meni, da je stroka, kar zadeva nabavo teh ventilatorjev, kar precej enotna.

Uporabo ventilatorjev v Splošni bolnišnici Celje je komentiral tudi vladni govorec Jelko Kacin. Bolnišnica je ventilatorje, o katerih je govoril Mirkovič, prilagodila in aktivno uporabljala. Ob tem, da se jim zgodilo veliko žarišče v Šmarju pri Jelšah, je bila bolnišnica prisiljena celotno intenzivno dejavnost preusmeriti in na novo zagnati, ker so celotni intenzivni oddelke zasedli bolniki s tega območja, je dejal.

“Ne v covid oddelku ne v delu, kjer so predihavali druge bolnike na intenzivnem oddelku, ni umrl nihče,” je poudaril Kacin. Na oddelku, na katerem so uporabljali novi tip ventilatorja, so po njegovih besedah uspešno ventilirali 18 bolnikov.

V UKC Ljubljana za zdravljenje bolnikov s covidom-19, ki rabijo predihavanje, po Mirkovičevih besedah uporabljajo ventilatorje, ki so jih imeli že pred epidemijo. Gre za ventilatorje, ki jih obvladajo in so po njihovem mnenju dobri. Glede na trenutne razmere in upad števila bolnikov s covidom-19, ki so odvisni od ventilatorja, tudi ni drugačne potrebe.

Ob tem je Mirkovič spomnil, da je bila v začetku marca, ko se ni vedelo, kako se bo virus v Sloveniji širil, precej velika zmešnjava in tudi panika, saj se je govorilo, da v primeru razvoja epidemije po vzoru Italije ventilatorjev ne bo dovolj in bodo zato ljudje umirali.

Zato so v UKC Ljubljana šli tudi v sodelovanje s posamezniki in podjetji, ki so bili pripravljeni razviti slovenski ventilator, kar jim je tudi uspelo. Razvili so dobre ventilatorje, a je pot do klinične uporabe še dolga, saj jih čaka obsežen proces certificiranja. A ob morebitni novi krizi bodo pripravljeni in jih bodo lahko hudi situaciji tudi uporabili.

UKC Ljubljana je ob tem šel tudi v samostojno nabavo novih ventilatorjev, pri čemer jih je po Mirkovičevih besedah 50 zelo dobrih, 54 morda malo slabših. Koliko jih je bilo doslej že dobavljenih, pa ne ve.

Kot je razvidno iz podatkov, ki jih je objavil UKC Ljubljana, so 12. marca sklenili dogovor o nakupu 50 ventilatorjev Hamilton C6 (dobavitelj Framed) po ceni 44.890 evrov plus DDV, dva dni pozneje pa dogovor o nakupu 54 ventilatorjev Sternmed Vento 62, (dobavitelj Geneplanet diagnostika) po ceni cena 39.500 evrov plus DDV. Sredi marca so se dogovorili še o nakupu treh ventilatorjev Lowenstein Elisa (dobavitelj Ram2) pa skupni ceni 91.322 evrov plus DDV.

Do 24. aprila je bilo dobavljenih 13 ventilatorjev Sternmed Vento 62 in trije ventilatorji Lowenstein Elisa.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine