9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Tomaž Lisec: Na področju kmetijstva sprejete hitre in življenjske rešitve

Sprejete novele zakonov prinašajo lovcem in lovskim družinam administrativne razbremenitve ter rešujejo problematiko šakala. Lastniki gozdov pa bodo lahko učinkoviteje reševali nastalo škodo zaradi podlubnika.

Na sredini izredni seji državnega zbora so poslanci in poslanke med drugim obravnavali tudi spremembe in dopolnitve zakona o divjadi in lovstvu ter zakona o dodatnih ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve populacije podlubnikov.

Poslanec SDS je v predstavitvi stališča dejal, da smo v poslanski skupini SDS novelo zakona o lovstvu in divjadi podprli še v času, ko smo bili v opoziciji in podpiramo jo tudi danes, »saj gre za zakon, ki prinaša številne administrativne razbremenitve«. Veseli nas, da je zakon nastajal v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije, z Zavodom za gozdove in Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije, »bomo pa predlagali ministrstvu, da pripravi t.i. čistopis oz., da se ta zakon v doglednem času spremeni še v posameznih fazah. Predvsem bomo predlagali spremembo 29. Člen, s katero bi celoten znesek koncesijske dajatve ostal občinam«.

»V Poslanski skupini SDS še posebej pozdravljamo odločitev, da se iz enoletnega lovskega načrta preide na dvoletni načrt, kar so že pred časom predlagale lovske družine in lovska zveza. Gre za njihovo razbremenitev in bolj optimalno načrtovanje dela«, je izpostavil Lisec, ki podpira tudi rešitve na področju lovskega izpita, zahvaljujoč katerim bodo lovski izpit pri nas opravljali tudi prebivalci drugih držav, kar je uresničitev dolgoletne želje zamejskih Slovencev.

V poslanski skupini prav tako pozdravljamo rešitve na področju lovskih izkaznic, pravic lovske družine in na področju novega delovanja lovskih inšpektorjev. S problematiko šakala se bo po novem namesto Ministrstva za okolje ukvarjalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Gre za pereč problem, na katerega so že v preteklosti opozarjale lovske družine, lovska zveza, pa tudi prebivalci posameznih regij v Sloveniji, ki so se srečali s šakalom na svoji dvoriščih: »Zato podpiramo odločitev, da šakal postane lovska vrsta, da se zmanjša škoda, ki jo dela, prav tako pa je prišlo na sami seji matičnega delovnega telesa do optimalne rešitve, da se čas urejanja področja šakala nadomesti iz predlaganih tri na pet let. Verjamem, da bomo v teh petih letih našli ustrezno rešitev.

»Skratka verjamemo, da je zakon eden tistih zakonov, ki vsaj lovcem prinaša administrativne razbremenitve. Verjamemo, da bo ministrstvo za kmetijstvo v nadaljevanju mandata pripravilo različne novele zakonov, ki bodo prinašale administrativne razbremenitve tudi na drugih segmentih, povezanih s kmetijstvom,« je dodal poslanec.

V nadaljevanju je predstavil še stališče glede zakona o ukrepih za odpravo posledic škode zaradi podlubnikov. »Slovenija je lahko ponosna na svoje gozdove, ampak dejstvo je, da je teh gozdov čedalje manj. Žledolom leta 2013 in vetrolom leta 2017 sta močno posegla v slovenski gozdni ekosistem. Še dodatna škoda pa je nastala zaradi prenamnožitve populacije podlubnikov,« je opozoril Lisec. Spomnil je, da je poslanska skupina SDS v letih 2014 -2015 in 2017-2018 že opozarjala na to problematiko: »Sklicevali smo nujne seje, predlagali sklepe, osnutke zakonov, a takratna oblast dogajanja v slovenskih gozdovih ni obravnavala dovolj resno. Pristojni se niso odzvali niti na opozorila Zavoda za gozdove. Namesto reševanja slovenskih gozdov se je določen del politike ukvarjal z ustanavljanjem podjetja za državne gozdove«.

»Tudi v letu 2020 zadeva s podlubniki ni rešena, ker se v preteklih letih ni ustrezno odreagiralo. Zato moramo danes sprejemati novelo zakona, ki gre v pravo smer. Gre v smer kot že danes nekaj zakonov,« je dejal poslanec, ki je tudi pri tej noveli pozdravil zmanjšanje birokratskih ovir, ki so v preteklosti onemogočale hitro izvajanje posameznih ukrepov.

»V poslanski skupini SDS podpiramo rešitve, ki omogočajo lastnikom gozdov, da na Zavod za gozdove Slovenije pred iztekom roka vložijo zahtevo za podaljšanje roka iz odločbe. Prav tako pa tudi pozdravljamo spremembe gozdno-gospodarske enote, da se to sprejme po skrajšanem postopku,« je Lisec pojasnil podporo noveli zakona.

Ob koncu je poudaril, da se na tej seji sprejemajo številni zakoni na področju kmetijstva, ki bodo delovali predvsem v prid tistim, ki jih problematika neposredno zadeva, »prej smo govorili o divjadi in o lovstvu ter lovcih, ki jim pomagamo, sedaj govorimo o lastnikih gozdov, ki bodo lahko hitreje in učinkoviteje pristopili k sanaciji tega, kar nam je v slovenskih gozdovih naredil podlubnik«.

»Pričakujemo, da bo kmetijsko ministrstvo nadaljevalo s takšnim tempom predlaganja zakonodaje, ki gre v prid vsem tistim, ki želijo na področju kmetijstva hitre rešitve, predvsem pa čim bolj življenjske«, je zaključil Lisec.

Vir: sds.si

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine