9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Številke ne lažejo: Janševa vlada naredila ogromno za izboljšanje socialnega položaja ljudi v času epidemije covid19!

Potrebno si je naliti čistega vina in jasno povedati, kaj vse je naredila Janševa vlada v svojem kratkem času delovanja, ko je junaško reševala razmere, ki so jih za seboj pustili dezerterji propadle Šarčeve vlade in se namesto njih lotila spopadanja s koronakrizo, še zlasti s pomočjo protikoronskih paketov. Slednji so močno izboljšali socialni položaj običajnih ljudi. Za boljši gmotni položaj slovenskih državljanov je bilo med epidemijo poskrbljeno s PKP 1 in PKP 2, kasneje pa še s tretjim in četrtim protikorona zakonskim paketom.

 

Aktualna vlada Janeza Janše je v času koronakrize poskrbela za reševanje številnih socialnih težav, s katerimi se spopadajo slovenski državljani. Pa si poglejmo, kaj so prinesli posamezni protikoronski paketi. Prvi paket, ki je bil sprejet z namenom omilitve posledic epidemije novega koronavirusa, je vseboval mnoge koristne rešitve na socialnem področju. Tu je potrebno omeniti status delavcev, ki niso delali zaradi “višje sile”, in nadomestilo za brezposelnost od prvega dneva nezaposlenosti dalje. Med drugi je bilo navedeno, da “država delodajalcem povrne izplačana nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo”, za delavce, ki so jih delodajalci zaradi razmer na trgu napotili na začasno čakanje na delo, pa to povrne Republika Slovenija. “Najvišje povračilo nadomestila delodajalcu je navzgor omejeno z zneskom v višini povprečne plače za leto 2019, ki je znašala 1.753,84 evrov (bruto),” poroča Vlada RS.

“Višina nadomestila plače delavcu, ki zaradi višje sile ne more opravljati dela, se izenačuje z višino nadomestila za delavce v času začasnega čakanja na delo, to je v višini 80 odstotkov plače delavca iz zadnjih treh mesecev, vendar ne manj kot znaša minimalna plača (940,58 evrov bruto). Nadomestilo plače delodajalcem povrne Republika Slovenija.” Vlada pa skrbi tudi za delavce, ki so bili zaradi varstva otrok primorani ostati doma, ker so bili vrtci in šole zaprti oziroma drugačna oblika varstva ni bila izvedljiva ali pa je prihod na delo onemogočala ustavitev javnega prevoza oziroma je temu botrovala zaprtost državnih meja. Takšnim vlada RS zagotovi upravičenost “do 80 odstotkov nadomestila plače”. Tudi zanje nadomestila za plače pokrije država, “pri čemer je višina povračila navzgor omejena z zneskom v višini povprečne plače za leto 2019, ki je znašala 1.753,84 evrov (bruto).” 

Obenem je še navedeno, da nobeno od omenjenih nadomestil ne sme biti nižje od minimalne bruto plače, s čimer skuša vlada RS še dodatno zajeziti posledice epidemije novega koronavirusa za vse tiste z najnižjimi plačami. Vlada RS pa je pomislila tudi na prispevke za socialna zavarovanja: “Delodajalci, katerim država povrne nadomestila plače za delavce na začasnem čakanju na delo oziroma ne delajo zaradi višje sile, so upravičeni tudi do oprostitve plačila prispevkov za vsa socialna zavarovanja.” Tudi prispevki za socialno varnost za delavce, ki so deležni nadomestil za plače, zaradi začasnega čakanja na delo ali kakšne višje sile,“ki je posledica obveznosti varstva otrok zaradi zaprtja vrtcev in šol in drugih objektivnih razlogov ali nemožnosti prihoda na delo” kot posledica ustavitve javnih oblik prevoza oziroma zaprtosti državnih meja in ne morejo hoditi v službo, pa so upravičeni do plačila iz državnega proračuna.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine