23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Ste vedeli? Premier Šarec gre konec avgusta na uraden obisk v Srbijo, tam bo nastopal kot posrednik med Beogradom in Prištino

Predsednik vlade Marjan Šarec bo 27. avgusta na prvem uradnem obisku v Srbiji. Srečal se bo z gostiteljico, predsednico srbske vlade Ano Brnabić, sprejela pa ga bosta tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in predsednica parlamenta Maja Gojković, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

 

Nazadnje je bil na uradnem obisku v Srbiji januarja predsednik republike Borut Pahor z močno gospodarsko delegacijo. Od srbskih predstavnikov pa je bila nazadnje v začetku julija v Sloveniji predsednica srbskega parlamenta Maja Gojković.

Slovenija in Srbija, ki od leta 2013 pripravljata skupne seje vlad, imata dobre in razvejane odnose, brez večjih odprtih vprašanj. Nekatera so še odprta v okviru uresničevanja sporazuma o nasledstvu po nekdanji Jugoslaviji, med drugim glede kulturne dediščine in arhivov.

Gospodarsko sodelovanje med državama je intenzivno. Srbija je deseta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Medsebojna blagovna menjava že vrsto let krepko presega milijardo evrov, pri čemer Slovenija beleži občuten presežek. Lani se je trgovinska menjava med državama povečala za okoli 14 odstotkov, pri čemer je Slovenija izvozila za 900 milijonov evrov blaga, Srbija pa za 600 milijonov. Državi sta tudi pomembni investitorki.

Slovenija v okviru podpore integracije držav Zahodnega Balkana v evroatlantske povezave podpira tudi približevanje Srbije Evropski uniji. V tem okviru podpira tudi dialog o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, ki pa zadnje mesece stoji. Premier Šarec se je v minulih mesecih udeležil več večstranskih srečanj, v središču katerih je bil tudi vnovičen zagon dialoga, med drugim v okviru berlinskega procesa, na katerih pa niso dosegli napredka.

Seveda pa se lahko vprašamo, kako bo tam vzdrževal dialog, če ga še doma ni zmožen prakticirati…

Zadnje novice

Sorodne vsebine