32 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Saj niso normalni: medtem ko je Beograd začel ukinjati ulice s slovenskimi imeni, Janković razmišlja, da bi Ljubljana dobila Beograjsko ulico

Ljubljanski župan Zoran Janković je naklonjen pobudi beograjskih oblasti, da bi eno od ulic v Ljubljani poimenovali po srbski prestolnici. Odločitev o poimenovanju ulice bo tako kot običajno sprejel mestni svet, s tem povezan postopki pa bodo predvidoma končani v začetku prihodnjega leta, so za STA danes pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL).

 

 

Kot so še navedli, mestni svet odločitev glede poimenovanj ulic sprejme na predlog strokovne komisije za poimenovanje naselij in ulic MOL, ki sledi zakonu o določanju območij ter imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb. Postopek v skladu z zakonom z obvezno javno razgrnitvijo predvidoma traja približno pet ali šest mesecev, kar pomeni, da se bo predvidoma končal v začetku leta 2021.

Pobudo za Beograjsko ulico je na ljubljansko občino v torek uradno naslovil namestnik beograjskega župana Goran Vesić. Za srbsko tiskovno agencijo Tanjug je povedal, da v Beogradu že dolgo obstaja Ljubljanska ulica, poimenovanje ulic pa bi po njegovem moralo biti po načelu vzajemnosti. Prepričan je, da bo tudi Ljubljana, ki je z Beogradom pobratena, dobila Beograjsko ulico, s čimer si bosta mesti po njegovem mnenju izkazali medsebojno spoštovanje.

V MOL so za STA še izpostavili, da z mestom Beograd sicer odlično sodelujejo na različnih področjih in si izmenjujejo dobre prakse. Ljubljana in Beograd sta pobrateni mesti od leta 2010.

V MOL so se ob postavitvi spomenika Vuku Stefanoviču Karadžiću, ki sta ga podarila mesto Beograd in Ustanova Vukova Zadužbina leta 2016, zavezali, da v Beogradu postavijo spomenik Jerneju Kopitarju. Ta bo stal med Palmotičevo ulico in Bulvarjem Georga Washingtona, postavili pa ga bodo, ko bodo razmere v zvezi s pandemijo covida-19 to dovoljevale, predvidoma pa še letos.

V Ljubljani so po mestih nekdanje Jugoslavije med drugim poimenovane Zagrebška ulica, Karlovška ulica, Skopska ulica, Novosadska ulica, Reška ulica in Prištinska ulica. Beograd pa ima poleg Ljubljanske po slovenskih krajih med drugim poimenovane tudi Blejsko, Celjsko in Mariborsko ulico. No, precej slaba tolažba, saj so konec julija tudi slovenski mediji poročali, da bodo omenjene ulice dobile nova imena, kar pa so v poročilu STA očitno cenzurirali. 

Naj ob tem spomnimo, da v Ljubljani denimo ni nobene ulice, ki bi bila denimo poimenovana po škofu Jegliču, prav tako na “svojo” ulico čaka oče slovenske pomladi Jože Pučnik.

In če bo ljubljanska mestna oblast uvedla Beograjsko ulico skoraj s hkratno ukinitvijo Ljubljanske ulice v Beogradu, bo to zelo kričeč primer hlapčevstva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine