10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Referenduma o migracijah, ki ga je predlagala SDS, ne bo, saj mu je Odbor za zunanjo politiko DZ, kjer ima koalicija večina, podstavila nogo

Odbor za zunanjo politiko je na današnji nujni seji, ki jo je zahtevala opozicijska SDS, zavrnil predlagane sklepe SDS za razpis posvetovalnega referenduma o globalnem dogovoru Združenih narodov o migracijah. V skoraj tri ure dolgi razpravi so člani OZP iz vrst SDS zagovarjali nujnost izvedbe referenduma, vladajoča koalicija je bila proti.

 

Poslanec Branko Grims je v imenu predlagatelja nujne seje med občasno burno razpravo večkrat ponovil, da bi morali ljudem s posvetovalnim referendumom o globalnem dogovoru ZN o migracijah omogočiti, da sami odločajo o lastni usodi. Ob tem se je tudi zavzel, da bi se vnaprej obvezali k doslednemu spoštovanju odločitve, ki bi bila sprejeta na morebitnem posvetovalnem referendumu.

V globalnem dogovoru ZN o migracijah po njegovem mnenju ni nobenih koristi ter, nasprotno, ogroža varnost Slovenije in povzroča nepotrebne “ogromne stroške”. Dogovor po njegovem mnenju tudi ogroža temeljne vrednote tako Slovenije kot Evrope in daje prednost migrantom pred lastnimi državljani.

Janez Janša (SDS) je med drugim izpostavil, da omenjeni globalni dogovor migracije opredeljuje tudi kot človekovo pravico. Okrcal je medije, da ne objavljajo anket glede dogovora, saj po njegovem mnenju večina Evropejcev temu dogovoru nasprotuje.

Člani odbora iz vrst vladajoče koalicije so med drugim menili, da gre pri referendumski pobudi SDS za poskus sejanja strahu in povzročanja delitev med Slovenci, ter tudi opozorili, da bi z razpisom posvetovalnega referenduma nastali nepotrebni stroški, ta sredstva pa bi lahko Slovenija porabila koristneje.

Aljaž Kovačič (LMŠ) je SDS tudi očital populistično razpravo, podobnega mnenja je bil tudi Robert Pavšič (LMŠ), ki je ocenil, da gre pri pobudi SDS za demagogijo in trivialnost tematike. Milan Brglez (SD) je med drugim dejal, da je globalni dogovor ZN edini okvir, ki je globalen, globalne probleme, kot so migracije, pa je moč reševati zgolj na globalen način. SDS je očital sistematične zlorabe, tudi instituta referenduma.

Državna sekretarka MZZ Simona Leskovar je ponovila že znana stališča vlade, ki jih je ta že večkrat pojasnila DZ. Globalni dogovor ZN tako določa seznam skupnih ciljev za varne, urejene in zakonite migracije, ne vzpostavlja nobenih pravnih obveznosti na podlagi nacionalnega ali mednarodnega prava in tudi ne posega v nacionalno suverenost na področju migracijskih politik.

Globalni dogovor ZN ni pravno zavezujoč akt in tudi eksplicitno poudarja suvereno pravico držav, da določajo lastno nacionalno migracijsko politiko, pogoje za vstop, prebivanje in delo ter da v okviru svoje suverene jurisdikcije ločujejo med legalnimi in nelegalnimi migracijskimi statusi, je še zagotovila državna sekretarka MZZ.

Kot je danes še dejala pred člani OZP, bo globalni dogovor ZN o migracijah formalno potrjen v Generalni skupščini Združenih narodov prihodnji teden.

Slovenija je sicer v ponedeljek v maroškem Marakešu ob sprejemu globalnega dogovora ZN o migracijah podala svojo nacionalno izjavo, v kateri je pojasnila svoja stališča. V New Yorku bo danes bo besedah Leskovarjeve potekalo usklajevanje morebitne skupne evropske izjave, ki naj bi jo članice EU podale po potrditvi v GS ZN prihodnji teden. Prav tako se pripravljajo morebitne izjave, ki bi združile podobno misleče države. Slovenija bo po napovedih Leskovarjeve sodelovala tako na evropski koordinaciji, pogovarja pa se tudi z drugimi, enako mislečimi državami. Slovenija je tudi pripravljena na svojo obrazložitev v GS ZN, je še dejala državna sekretarka.

Jožef Horvat je med današnjo razpravo na redni seji OZP, ki je bila namenjena vprašanjem in pobudam članov odbora in je bila tik pred današnjo nujno sejo, menil, da bi moral slovensko interpretativno izjavo ob globalnem dogovoru ZN o migracijah predhodno obravnavati in sprejeti tudi OZP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine