7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Predsednik odbora za evropske zadeve mag. Marko Pogačnik ob dnevu Evrope: Evropsko povezovanje je zelo pomembno

Predsednik parlamentarnega odbora za evropske zadeve mag. Marko Pogačnik je pred dnevom Evrope, ki ga obeležujemo devetega maja, pripravil nagovor za državljane. Objavljamo ga v celoti:

 

Spoštovane državljanke, spoštovani državljani,

praznujemo dan Evrope, ko se spominjamo začetkov združevanja evropskih držav z namenom zagotavljanja trajnega miru med narodi v Evropi. Letošnji dan Evrope je še prav poseben, saj obeležujemo 70. obletnico Schumanove deklaracije. 9. maja 1950 je francoski minister Robert Schuman predstavil deklaracijo, ki je začrtala idejo nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja kot temelj na novo organizirane, povojne Evrope. Z ustanovitvijo Evropske skupnosti za premog in jeklo se je nato skozi vsa ta leta pletla unikatna mreža sodobne Evrope, ki danes povezuje in združuje več kot 500 miljonov državljanov Evropske unije.

Ob današnjem dnevu je potrebno poudariti pomen in številne pridobitve evropskega povezovanja. Nemalokrat pozabimo, da ravno zaradi tega danes živimo v razmerah miru, svobode, blaginje in varnosti. Pa vendar je ob številnih globalnih izzivih, tudi trenutni krizi zaradi covid-19, potrebno stremeti k prihodnosti Evropske unije, kot politične celine, denarne unije in gospodarske moči in odgovoriti na vprašanje, »Kako naprej?«, da bo evropska prihodnost bolj ambiciozna, bolj vključujoča in bolj trajnostno usmerjena. Pri tem bo aktivno vlogo odigrala tudi Republika Slovenija, ki bo v drugi polovici 2021 predsedovala Svetu Evropske unije.

Že pred 70. leti so evropski voditelji prepoznali moč in potencial združevanja. Ob današnjem dnevu Evrope želim opomniti na pomembnost evropskega povezovanja. Tudi v prihodnje bo namreč ključno sodelovanje med državami članicami z namenom ustvariti močnejšo, odzivnejšo in odločnejšo Evropsko unijo, ki bo izzive še naprej reševala skupaj za dobrobit vseh svojih državljank in državljanov.

……………..

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine