17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Po anketi Pop TV SDS prehitela Šarčevo stranko

Stranka SDS Janeza Janše je 42 dni pred junijskimi parlamentarnimi volitvami prehitela Listo Marjana Šarca (LMŠ). Če bi bile volitve danes, bi namreč SDS volilo 13,5 odstotka, LMŠ pa 13,3 odstotka volivcev, kaže anketa, ki jo je za POP TV izvedla Mediana Pulse. Na tretje mesto se je z 8,5-odstotno podporo uvrstila SD.

 

SDS se je podpora volivcev glede na pretekli mesec zvišala za skoraj tri odstotne točke, LMŠ je podpora padla za več kot eno odstotno točko, podpora SD pa ostaja skoraj enaka. Za vodilnimi tremi se je na četrto mesto uvrstila SMC z 4,4-odstotno podporo. Levico bi volilo 4,1 odstotka vprašanih, NSi 3,5 odstotka, DeSUS pa 2,6 odstotka vprašanih.

Navedenim sledijo glede na aprilsko anketo Stranka Alenke Bratušek (1,7 odstotka podpore), stranka Bojana Dobovška Dobra država (1,5 odstotka podpore), SLS (1,4 odstotka podpore) in Gibanje Zedinjena Slovenija (1,3 odstotka podpore). Na 12. mestu se je znašla SNS z 1,1-odstotno podporo, sledi ji stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (en odstotek podpore).

Na strankarskem repu so se z manj kot enoodstotno podporo znašle Lista novinarja Bojana Požarja, Piratska stranka Slovenije, Davkoplačevalci se ne damo več, Združena desnica in Pozitivna Slovenija.

Skoraj četrtina vprašanih (24,6 odstotka) še ne ve, katero stranko bi izbrali, če bi bile volitve že danes. Nobene od obstoječih političnih strank ne bi izbralo 7,5 odstotka anketiranih, 6,3 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo.

Anketo je med 11. in 19. aprilom s telefonskim in spletnim anketiranjem opravila Mediana Pulse na vzorcu 711 državljanov.

Seveda pa je potrebno ankete spremljati z zadržanostjo, saj so dostikrat namenjene kot spin za spodbujanje volilne baze tranzicijske levice.

Zadnje novice

Sorodne vsebine