11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Na današnji dan mineva 31 let od podpisa in branja Majniške deklaracije; Kučan v njej videl grožnjo, češ če se odpovemo Jugoslavijio, se odpovemo lastni državi

Pred 31 leti na današnji dan je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani prebrana znamenita Majniška deklaracija. Njeno osrednje sporočilo je bilo: “Hočemo živeti v suvereni državi slovenskega naroda!”

 

Danes mineva 31 let, odkar je na množičnih demonstracijah proti aretaciji Janeza Janše slovenski pesnik Tone Pavček na Kongresnem trgu v Ljubljani prebral Majniško deklaracijo, politično izjavo, ki so jo leta 1989 oblikovale prve opozicijske politične stranke in jo je podpisalo nekaj več kot sto tisoč ljudi. Ime dokumenta, Majniška deklaracija, je prevzeto od znamenite deklaracije dr. Antona Korošca iz leta 1917, ki je napovedovala konec Habsburške monarhije in začetek Jugoslavije. Majniška deklaracija spisana 72 let kasneje pa je tlakovala pot v samostojno državo slovenskega naroda in napovedovala konec totalitarne Jugoslavije.

Več si lahko preberete in video ogledate TUKAJ.

……………..

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine