15.1 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Mežiška dolina – turistična Silicijeva dolina?

Čeprav Mežiško dolino v slovenski javnosti poznamo kot najbolj onesnažen del Koroške (zaradi svinca), je v resnici velik turistični biser s številnimi neizkoriščenimi možnostmi. Za to je močno zaslužen tudi Aleš Logar, aktualni direktor Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti na Ravnah na Koroškem.

Pogled na grič, na katerem je osrednji športno-rekreacijski center ob velikem parku, kjer sta v neposredni bližini še Gimnazija Ravne in ravenski grad, je res veličasten. V tem koncu Slovenije, ki je prometno precej bolje povezan s sosednjo Avstrijo kot pa s slovensko prestolnico, kar kipi od živahnosti. Ne glede na to, da je veliko prebivalcev tega severnega dela Slovenije in hkrati jugovzhodnega dela zgodovinske Koroške, ki je po razvpitem koroškem plebiscitu leta 1920 pripadel Sloveniji, danes zaposlenih v Avstriji in da se mnogi od tod izseljujejo, je mogoče še vedno opaziti veliko mladih. A če pomislimo na Tino Maze, ki je doma iz sosednje Črne, Koroška v očeh Slovencev zagotovo ni pozabljena zgodba.

38 UV park

Vse na enem mestu
Obiskovalec, ki nikoli prej ni bil na Ravnah, železarskem mestecu v Mežiški dolini, sprva morda niti ne bo opazil, da je na griču, kjer stoji grad, praktično zbrana najrazličnejša športna infrastruktura. Tam lahko igrate pravi ali mali nogomet, pripravljena je krožna steza za atletiko, igrišče za košarko in rokomet, teniško igrišče, v pokritih prostorih (v Domu telesne kulture) pa bazen, savne, športna dvorana in celo kegljišče. Samo streljaj proč je smučišče s pravo vlečnico, ki je v poletnem času vlečnica za kolesarje, ki se nato z vrha vzpetine spuščajo v dolino. A to seveda še ni vse. V sklopu največjega parka v Ravnah je tudi forma viva, kjer lahko najdemo kar nekaj skulptur. Skratka, zelo zanimivo okolje, ki se čudovito zliva s starim mestnim jedrom. Na drugi strani smučišča na Poseki pa je mladinski hotel Punkl, katerega ambient preprosto očara, saj v njem prevladuje dišeč smrekov les, namenjen pa je tako skupinam mladih kot družinam, saj obstajajo družinske sobe s posebej prilagodljivimi posteljami – poleg večje sobe s pogradi lahko dobite tudi družinsko sobo, ki ima v osnovi dve ležišči, z modularno postavitvijo postelj pa lahko pridobite še dve ležišči, saj je pod vsako posteljo še »skrita« postelja. Večinoma gostijo šolske skupine za šolo v naravi, vanj pa prihajajo tudi gostje iz drugih držav. Prišli so že Danci, v kratkem pridejo mladi madžarski plavalci. No, naša novinarska ekipa je opazila tudi Japonce. Ko smo se mudili v recepciji, so nam ponudili številne informacije o turizmu, med drugim o kolesarjenju z električnimi kolesi, pri čemer si lahko najamete tudi vodnika. Poleg električnih koles seveda. Mladinski hotel ima tudi skupno kuhinjo, v kateri si lahko sami kaj skuhate. No, lani je bil po podatkih nekaterih medijev precej slabo zaseden, z nadgraditvijo smučarske proge in vlečnice v toplejšem delu leta za potrebe gorskih kolesarjev pa bo zagotovo bolje obiskan. Da bi bilo smučišče v zimskem času čim bolj izkoriščeno tudi takrat, ko ni naravnega snega, so v Zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti sklenili, da najamejo opremo za umetno zasneževanje (dva večja topova, enega manjšega in štiri snežne žirafe, kar ob podpori elektronike omogoča zasneževanje tudi v najbolj ekstremnih pogojih), in sicer za šest let, po preteku tega časa pa naj bi oprema postala last zavoda.

38 okvir ales logar

Vlaganje v razvoj turizma
Je torej Koroška v turističnem smislu neke vrste Silicijeva dolina? Po naravnih lepotah vsekakor. Regija, ki se že vrsto let poteguje za zgraditev tretje razvojne osi, s katero bi bila veliko bolje povezana z osrednjo Slovenijo, verjetno ne bi doživljala turističnega razvoja, če ne bi vodenja tamkajšnjega Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti prevzel Aleš Logar. Zavod je dobil v rdečih številkah, zato je sprožil donatorsko akcijo in s pomočjo sponzorjev vzpostavil nov tip sobivanja akterjev v lokalnem okolju, kar prinaša tudi poseben položaj tega dela Slovenije v turističnem smislu. S številnimi prireditvami, z novimi športnimi površinami in s ponudbo nasploh je Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti vlil življenje v dogajanje in šport v mestu. Logar je bil v preteklosti direktor Koroškega mladinskega kulturnega centra Kompleks na Ravnah in direktor ljubljanskega Zavoda K6/4, funkcijo pa je prevzel v začetku leta 2016. Zavod se je ob zamenjavi direktorja utapljal v rdečih številkah, tudi infrastruktura je bila nujno potrebna obnove. Logar ni okleval, ampak je začel iskati donatorje, ki bi finančno podprli obnovo infrastrukture in zgradili novo. Samo občinska sredstva pri tem ne zadostujejo, zato je pomembno tudi sodelovanje gospodarstva, saj kar osemdeset koroških podjetij z nakupom vstopnic skrbi za preživljanje prostega časa zaposlenih v omenjenem športnem parku. Jasno je, da imajo občani tu prednost, a treba je privabljati tudi turiste od drugod. Za primerjavo: obisk zimskega bazena se je lani v primerjavi z dvema letoma prej potrojil. Ambicije Aleša Logarja in njegovih sodelavcev se torej ne ustavljajo pri projektih, ki bi bili namenjeni le lokalnim prebivalcem, so namenjeni tudi turistom iz domovine in tujine, čeprav gre v osnovi za regijski športni center. Vendarle pa ostaja želja, da bi Mežiška dolina izkoristila svoje možnosti. In tudi posebnosti.

38 4 pukl

Obiskovalci z druge strani meje
Morda niti ni naključje, da je Aleš Logar, ki na Koroškem gradi športno-turistično zgodbo o uspehu, kandidat za državnozborske volitve SDS ne glede na to, da bi ga marsikdo raje videl doma kot pa v Ljubljani. Marsikoga ime in priimek lahko zavedeta, saj v državnem zboru že deluje poslanec SDS Anže Logar, predsednik komisije za preiskavo bančnega kriminala, z Alešem Logarjem pa nista v sorodu. Ob prihodu nas Aleš Logar povabi na kavo ne glede na to, da ga že dvajset minut kasneje čaka nov sestanek. Kot nam je pojasnil, gre za posebnost, saj so tako rekoč vse športne aktivnosti zbrane na enem mestu. Mandat je nastopil z začetkom leta 2016, objekti so bili zgrajeni že prej. Ob tem posebej omeni dvorano za judo, ki je bila zgrajena s podporo Janševe vlade leta 2012, pa dvorano za namizni tenis. »Ogromno se ukvarjamo s športnimi kampi,« nam pove. Premorejo tudi center dobrega počutja, kakršnega na Koroškem (na obeh straneh meje) ni v sklopu z drugimi dejavnostmi vse do Celovca. »Iz krajev onstran meje hodijo k nam,« nam pove. Povezujejo se tudi s sosednjimi smučišči, denimo s smučiščema Peca in Rodošek.

Nujno potrebujemo regionalizacijo
In kaj ima pri opraviti politika? Naš sogovorec pravi, da je regionalizacija nujno potrebna, saj je Slovenija vsaj po finančni plati izrazito centralizirana država, vse več denarja se kopiči samo v Ljubljani. Potreben je drugačen pogled, saj je nemogoče vzdrževati enakomeren razvoj Slovenije. Kot opozarja Logar, se v športno infrastrukturo v Ljubljani veliko vlaga, medtem ko Koroška ostaja na tem področju na repu. Prav tako je obtičal projekt tretje razvojne osi, ki bi bil nujno potreben za prometno povezavo med Koroško in notranjostjo Slovenije, medtem ko je Koroška z železnico povezana z Ljubljano le prek Maribora, kar pomeni dobrih pet ur vožnje z vlakom do Ljubljane. Tudi to je razlog, zakaj se je Aleš Logar odločil za poslansko kandidaturo. Mežiška dolina potrebuje spodbude tako za mlade družine kot tudi starejše. Potrebna so nova stanovanja, ker je sedanjih premalo in so za marsikoga predraga. »Naša dolina je ekonomsko močna, imamo mnoga zdrava podjetja,« pravi in dodaja, da bi še bolj zadihala s tretjo razvojno osjo. Najbližji dostop do avtoceste je čez mejo v Avstriji, tam se gradi tudi hitra železniška proga, od koder se bo od Pliberka do Dunaja dalo priti v dveh urah. Škoda je, ker se graditev hitre ceste, ki bi povezovala štajersko avtocesto s Koroško, ustavlja z umeščanjem trase skozi Šaleško dolino, saj bi jo lahko začeli graditi na Koroškem. Tako pa se po nepotrebnem izgublja čas, pravi Logar. Zanj je najpomembnejše, da se najprej dejansko vzpostavijo regije, ki so sedaj samo na papirju. Z uvedbo regij bodo začeli delovati tudi regijski proračuni. Kot je še pojasnil, je na področju turizma nekoliko dejavnejša Zgornja Dravska dolina, medtem ko se Mežiška dolina še prebija s popularizacijo novih vrst športnih aktivnosti. To bi v regijo prineslo tudi nova delovna mesta. Že z malimi vlaganji bi se lahko veliko naredilo, je sklenil pogovor Aleš Logar.

38 2 ales logar
Kdo je Aleš Logar?

Rodil se je leta 1986 v Slovenj Gradcu in je magister poslovnih ved. Po končani Gimnaziji na Ravnah na Koroškem je diplomiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. V času študija je bil član študentskega sveta ŠOU Ljubljana. Po diplomi je v sklopu programov Erasmus upravljal Erasmusovo izmenjavo in prakso v Pforzheimu in Sindelfingnu v Nemčiji. Po izkušnji v tujini je opravil magisterij na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Sledila je pot domov, kjer je prevzel vodenje domačega mladinskega zavoda Kompleks. Po več kot dveletni izkušnji se je podal v Ljubljano, kjer je prevzel finančno sanacijo Ljubljanskega zavoda K4 /6 oziroma zavod Kersnikova, pod katerega okrilje spadata tudi najbolj kulten klub v Sloveniji klub K4 in Galerija Kapelica. Ima tudi profesionalno licenco za jadranje, ki jo je leta 2014 pridobil v Veliki Britaniji. Jadrati je začel v študentskem društvu Soling. Poleg športa se v prostem času ukvarja s kulinariko, oba z ženo sta tudi ljubitelja potovanj. Zelo blizu mu je glasba, saj se je v mladih letih na glasbeni šoli učil kitaro. Pravi, da največ energije, življenja in veselja črpa iz družine, zato največ časa preživi z ženo Zalo in hčerko Sofijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine