3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Medijske laži o nasprotovanju vlade zaprtju trgovin ob nedeljah – vlada zgolj nasprotuje populističnim predlogom Levice

Zadnji dan majske seje DZ se bodo poslanci posvetili razpravi o predlogu Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah tudi po koncu omejitvenih ukrepov. Sedanje gospodarske razmere zaradi posledic koronavirusa predlogu po mnenju vlade niso naklonjene, premier Janez Janša pa je izpostavil, da mora biti takšen predlog usklajen s socialnimi partnerji, poroča STA.

 

Večina medijev je sicer zadnje dni objavljala poročila o tem, da vlada nasprotuje zaprtju trgovin ob nedeljah. Vendar pa je premier Janša v začetku maja izrazil načelno podporo temu predlogu. A kot kaže, gre spet za medijske polresnice in spine, saj gre v tem primeru predvsem za nasprotovanje vlade populističnim predlogom Levice. Trgovine v tem času ob nedeljah že tako ali tako ne obratujejo.

Janša je namreč v torek zapisal, da ni primerno sprejemati takšnih predlogov brez predhodne obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu. Trgovine bodo po njegovih besedah sicer ob nedeljah zaprte, razen nujno potrebnih izjem, dogovorjenih v okviru socialnega dialoga.

Trgovine so sedaj zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa ob nedeljah in na dela proste dni zaprte. Vlada bo o tem, kdaj bi ta odlok lahko spremenila, razpravljala v četrtek. Medtem pa so v sindikatu delavcev trgovine pozvali, naj nedeljsko zaprtje obvelja za vedno. Njihov poziv je v predlogu novele zakona povzela Levica in ga predložila DZ, sindikat bo imel na to temo dopoldne novinarsko konferenco.

V trgovinski zbornici menijo, da sedaj ni pravi čas za takšno odločitev, saj bi morali spodbujati potrošnjo in sprejemati ukrepe za ohranjanje delovnih mest. Vlada je s tem soglašala. Zaradi posledic epidemije na trgovinsko dejavnost, ki predstavlja 34 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva, predlog po njenem ni primeren, saj bi lahko prišlo do porasta brezposelnosti. Verjetno pa bo potrebno v zvezi s tem opraviti širšo diskusijo, saj bi s tem lahko preprečili morebitno prehitro sprejemanje odločitev, kar bi lahko prineslo tudi neprijetne posledice.

Zadnje novice

Sorodne vsebine