28.4 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Ljubljansko letališče po privatizaciji cveti, mediji pa pri poročanju o njem vse pogosteje pozabljajo, da je imenovano po dr. Jožetu Pučniku!

Niso se uresničile črne napovedi slovenskih levičarjev, s katerimi so leta strašili pred privatizacijo družbe, ki se je takrat imenovala Aerodrom Ljubljana. Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je danes namreč priča vse večjemu prometu, družba Fraport Slovenija pa bo zgradila tudi nov potniški terminal, ki bo predvidoma predan v uporabo do poletja leta 2021. Ob tem v oči bode, da mediji pri poročanju o dogajanju v zvezi z letališčem pozabljajo na dr. Jožeta Pučnika, enega najzaslužnejših za osamosvojitev naše države, po katerem se letališče imenuje!

 

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, s katerim upravlja družba Fraport Slovenija, beleži vse več prometa. Tako so v prvem polletju zabeležili skoraj 860 tisoč potnikov, kar je 3,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani, do konca julija pa so zabeležili že 1,07 milijona potnikov, kar glede na enako obdobje lanskega leta predstavlja porast v višini 3,5 odstotka. Tako se nadaljuje trend rasti števila potnikov, v celotnem lanskem letu so namreč zabeležili 1.812.411 potnikov, kar je 7,3 odstotka več kot leta 2017, ko so zabeležili 1.688.558 potnikov. Takrat je rast v primerjavi z letom 2016 predstavljala kar 22,7 odstotka.

Rezultati družbe Fraport Slovenija nekoliko slabši, matična družba pa izboljšala rezultate
Kot poroča STA, je družba Fraport Slovenija v prvem polletju letošnjega leta dosegla 2,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 16,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lansko leto. Takšen rezultat so dosegli pri 22,6 milijona evrov prihodkov, ki so se v primerjavi z lanskim letom povišali za 2,7 odstotka. Je pa rezultate izboljšala matična družba Fraport, ki je v prvem letošnjem polletju dosegla EBITDA (dobiček pred davki, obrestmi, depreciacijo in amortizacijo) v višini 551,5 milijona evrov, kar predstavlja 10,9-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tako se niso uresničile črne napovedi slovenskih levičarjev ob privatizaciji družbe, ki se je takrat imenovala Aerodrom Ljubljana. Marsikdo je ob tem dobil občutek, da bo novi lastnik iz tujine letališče dobesedno razmontiral in ga nekam odpeljal!

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine