14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Danes že drugo nakazilo kriznega dodatka podjetnikom, kmetom in verskim uslužbencem

Danes bo finančna uprava že drugi mesec kriznega obdobja zaradi epidemije novega koronavirusa izplačala temeljni mesečni dohodek samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem, ki so izgubili svoj dohodek.

 

Od 11. aprila dalje je v veljavi Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo,  ki bo pomagal skupinam, ki so bile na udaru, preživeti krizo. Pri tem ukrepu gre za oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo temeljnega mesečnega dohodka. Upravičenci tako so oziroma bodo prejeli 350 evrov za mesec marec in 700 evrov za mesec april in maj, poroča STA.

Denar nakazuje Finančna uprava Republike Slovenije, in sicer na podlagi izjave, ki jo upravičenci najdejo na spletnem portalu eDavki. Do temeljnega dohodka bodo upravičeni tisti, ki so ustrezno izjavo vložili najpozneje do 30. aprila oziroma po noveli zakona ne kasneje kot do 9. maja.

Med najbolj prizadetimi dejavnostmi so gostinstvo, turizem, šport in kulturne dejavnosti. Po podatkih FURS-a so prejeli kar 41.600 vlog za izjavo posameznikov, ki ne morejo opravljati svoje dejavnosti, oziroma le-to opravljajo v veliko manjšem obsegu. Pogoj za pridobitev temeljnega dohodka je, da so samozaposlenim dohodki padli za več kot 10 odstotkov, glede na leto 2019.

Prva nakazila že pred prvomajskimi prazniki
Tisti, ki so prvi vložili vloge, so med prvimi prejeli nakazila že pred prvomajskimi prazniki. Tisti, ki so vlogo oddali kasneje, pa bodo prejeli nakazilo danes, skupaj z nakazilom za april. Danes prejmejo nakazilo za april vsi tisti, ki so oddali vlogo pravočasno. Zadnje izplačilo za mesec maj pa je pričakovati 10. junija.

……………..

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine