18.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Bi moral Zgaga prejeti nagrado prevarant leta? Tako je uspel ukaniti Deutsche Welle, da so mu brez preverjanja dejstev podarili nagrado za svobodo govora v času pandemije!

Med 17 dobitniki nagrad nemškega Deutsche Welle za svobodo govora se je znašel tudi Blaž Zgaga. Za razliko od Zgage so ostali dobitniki nagrade zaradi svojega poročanja končali v zaporu. Nemški medij pa je nagrado v letu 2020 posvetil “pogumnim novinarjem po svetu, ki trpijo represijo zaradi poročanja o pandemiji.” Kako se je v to kategorijo uvrstil Zgaga, ostaja vprašanje. Bojda naj bi ga “nadlegovala vlada in je prejemal anonimne grožnje s smrtjo.” 

“V obrazložitvi piše, da je bil deležen nadlegovanja vlade in anonimnih groženj s smrtjo, hkrati pa se znajde v druščini novinarjev Venezuele, Belorusije, Irana, Ugande ali Turčije, kjer so bili novinarji v resnici zaprti, aretirani ali kako drugače s strani oblasti preganjani,” je imenovanje Blaža Zgage za enega od dobitnikov nagrade za svobodo govora Deutsche Welle komentiral odgovorni urednik Demokracije in predsednik društva Domoljubnih novinarjev Slovenije Jože Biščak.

Biščak je pri tem izpostavil, da je Zgagi v Sloveniji zagotovljena svoboda govora in svoboda nasploh. O vladi lahko piše karkoli, pa ga po Biščakovem mnenju zaradi tega ne bo nihče nasilno preganjal. “Zanimivo pa je, da je to nagrada za svobodo govora, ki jo je druščina in krog okoli Društva novinarjev Slovenije, ki mu pripada tudi Zgaga, odrekala in Demokraciji in Nova24TV.”

Vseeno pa je vredno izpostaviti, da so v DW že januarja objavili prispevek, v katerem je pisalo, da se Zgaga boji tudi nemške obveščevalne službe BND. Omenjeni prispevek je vseboval celo navedbo, da je “delo preiskovalnega novinarja Blaža Zgage o orožarskih poslih nekoč nekdanjega predsednika vlade poslalo v zapor”, kar je seveda laž.

“Janez Janša je moral v zapor zaradi političnega konstrukta v afero Patria. Od tistega, kar je pisalo v obtožnici, mu ni bilo prav nič dokazanega,” je poudaril Biščak in spomnil, da je tako presodilo tudi ustavno sodišče, ki ni ugotovilo samo procesnih napak pri sojenju, ampak tudi vsebinske, o čemer je pisal tudi pravnik Matej Avbelj. “Tega v prispevku nemškega medija ni, je pa bistveno, kar pomeni, da bodisi Deutsche Welle stvari ni preverjal, bodisi je pisal po nareku.”

Da bi pisali po nareku, oziroma stvari ne bi sami preverjali bi znalo biti še kako res. Mož evroposlanke socialdemokratov Tanje Fajon Veit-Ulrich Braun je namreč novinar pri DW.

“Da je Blaž Zgaga prejel nagrado Deutsche Welle za svobodo govora, dokazuje kvečjemu, da tisti pri Deutsche Welle ne razumejo slovensko… Po mojem mnenju je podelitev nagrade za svobodo govora Blažu Zgagi nekaj podobnega, kot bi Metodu Trobcu podelili nagrado za pravice žensk…!” pa je bil oster poslanec SDS Branko Grims.

Po mnenju v.d. direktorja Urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanije, podelitev omenjene nagrade Zgagi meji na satiro. “Zna kdo našteti en sam članek v SLO medijih v času pandemije, ki bi ga napisal Blaž Zgaga? Ali da bi mu kdo kaj preprečil? Šale se pišejo same, tako kot nekateri prispevki, za katere se sedaj talajo celo nagrade,” je zapisal na Twitterju.

Zgaga v dveh člankih DW o nagrajencih omenjen v eni povedi
Mogoče najboljši dokaz, kako resno jemljejo podelitev nagrade Zgagi pri samem DW, kaže da v celotnem članku ni niti ene omembe Zgage ali Slovenije. V drugem članku, kjer so vsi dobitniki na kratko predstavljeni, so z Zgago opravili v eni povedi. Zapisali so: “Neodvisni raziskovalni novinar in čan mednardonega kozorcija raziskovalnih novinarjev Blaž Zgaga je bil tarča nadlegovanja s strani vlade in anonimnih groženj s smrtjo.”

Kdo je Zgaga je pred časom lepo strnil ravno predsednik vlade Janša. “Blaž Zgaga naj piše kar hoče. Svoje laži žveči že desetletja, zato mu v Sloveniji nihče več ne naseda, celo njegovi levičarski bratje so ga nagnali iz svojih medijev in se ga izogibajo. Le občasno ga izkoristijo in mu dajo kak #piškotek, v tem času predvsem za laganje po tujini. Zunaj Zgage ne poznajo, marsikdo lahko dobronamerno kupuje #FakeNews, zato naj pristojni laži sistematično in argumentirano zavrnejo povsod, kjer jih pač raztrosi. Kdor nasprotuje pravici Vlade RS do odgovora, je sam velik nasprotnik medijske svobode.”

Izjava predsednika društva domoljubnih novinarjev Slovenije Jožeta Biščaka:

Vsaka nagrada ima svoj namen. Tako ga ima tudi nagrada nemškega medija Deutsche Welle za svobodo govora, ki jo je dobil Blaž Zgaga. Zelo nerad komentiram tovrstne zadeve, najrajši bi rekel, Bog naj mu jo požegna, naj mu jo dajo, saj ne nazadnje je to stvar tistega, ki jo podeljuje. Gre za zasebni medij in nagrade lahko deli po dolgem in počez komurkoli hoče.

Kljub temu si bom drznil pokomentirati. Deutsche Welle je januarja objavil prispevek, da se Blaž Zgaga boji tudi nemške obveščevalne službe BND. V tem prispevku je tudi navedba, da je “delo preiskovalnega novinarja Blaža Zgage o orožarskih poslih nekoč nekdanjega predsednika vlade poslalo v zapor”. Kar je seveda laž. Janez Janša je moral v zapor zaradi političnega konstrukta v afero Patria. Od tistega, kar je pisalo v obtožnici, mu ni bilo prav nič dokazanega. To je presodilo tudi ustavno sodišče, ki ni ugotovilo samo procesnih napak pri sojenju, ampak tudi vsebinske, o čemer je pisal tudi pravnik Matej Avbelj. Tega v prispevku nemškega medija ni, je pa bistveno, kar pomeni, da bodisi Deutsche Welle stvari ni preverjal, bodisi je pisal po nareku.

Podobno je z nagrado. V obrazložitvi piše, da je bil deležen nadlegovanja vlade in anonimnih groženj s smrtjo, hkrati pa se znajde v druščini novinarjev Venezuele, Belorusije, Irana, Ugande ali Turčije, kjer so bili novinarji v resnici zaprti, aretirani ali kako drugače s strani oblasti preganjani. Zgagi je v Sloveniji zagotovljena svoboda govora in svoboda nasploh. Karkoli bo zapisal o vladi, ga ne bo nihče nasilno preganjal. Zanimivo pa je, da je to nagrada za svobodo govora, ki jo je druščina in krog okoli Društva novinarjev Slovenije, ki mu pripada tudi Zgaga, odrekala in Demokraciji in Nova24TV. To me dodatno prepričuje, da gre za medij, ki zelo selektivno pojmuje svobodo govora oziroma nima pojma, kaj ta človekova svoboščina sploh je. Lahko bi rekel, da gre za Sorosovo liberalnodemokratsko pojmovanje svobode govora, ki so jo iz temeljne in univerzalne svoboščine spremenili v pravico z omejitvami.

Ivan Šokić/Nova24TV

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine