Piše: kuloar.si
Vipavski štruklji – ena izmed različic tradicionalnih slovenskih štrukljev. Nadev je iz skute in mletih orehov z dodatkom rozin, namočenih v rumu, vse skupaj pa previdno zavito v kvašeno testo. Posebnost mojih je ta, da so kuhani v sopari in so zato izrazitejšega okusa.
Štruklji so slovenska tradicionalna jed. Klasični sladki so skoraj povsod polnjeni z orehi in skuto ali samo z eno od teh dveh sestavin. Seveda pa ima skoraj vsaka gospodinja za to tradicionalno jed svojo različico.
Potrebujemo:
Za kvašeno testo: 500 g moke Manitoba 00 Mlinotest, 1/2 kocke svežega kvasa (ali pol zavitka instant kvasa*), 2 rumenjaka, 100 g sladkorja, 80 g masla, 1 jž kisle smetane, naribano lupinico 1/2 bio limone, ščep soli, 2 dl mleka
Za nadev: 350 g nepasirane skute, sneg iz 2 beljakov, 1 rumenjak, 100 g sladkorja, 150 g rozin (namočenih v rumu), 200 g mletih orehov, 1 kž cimeta, 1 dl smetane za stepanje, 100 g masla, 5 jž drobtin
Več si lahko preberete TUKAJ.