23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Voda za obalo

Končno so dojeli, sem pomislil lani, ko so župani obalnih občin po izlitju kerozina  V Dolu pri Hrastovljah , sprejeli, da je najbolj primerna voda za obalo iz zajetja Malni pri Postojni. Na žalost sem se zmotil, včeraj se spet omenja voda iz zajetja Padež Suhorica pri Ilirski Bistrici. Kako razkošje, bujna je človekova domišljija , še večja zmota je neznanje, kje je zdrava kmečka pamet?

Slovenska Istra potrebuje kakovostno vodo, čeprav iz drugega porečja, če ni druge izbire ( izvir Malni spada  v Donavsko porečje, reka Rižana pa v Jadransko porečje). Dokler je na izbiro voda za Slovensko Istro :  izvirna voda ,  voda iz zajezitve  – umetno jezero in voda iz morja – razsoljevanje, se izbere najboljšo varianto in to je voda iz izvira. Najbolj kakovostna voda je v tem primeru voda iz izvira Malni pri Postojni in voda iz Brestovice na Krasu. V Hrvaški Istri konice porabe vode pokrivajo iz umetne zajezitve Butoniga, kjer morajo poleti vodo hladiti, ker jo sonce preveč segreje. Za skeptike – pejte si pogledati umetne zajezitve Mola in Klivnik pri Ilirski Bistrici. Si želite še ene take zajezitve Padež in umetnega jezera in potem to vodo speljati proti Kopru?  Seveda , če je potreba, naj se tukaj napravi zajezitev, katere bodo ribiči iz Ilirske Bistrice najbolj veseli in kmetje, ribiči bodo postavili ribiški dom kot na zajezitvi Mola, pa tekmovanja kdo bo ulovil največjega krapa,…

Slovenska Istra je kot Florida za  Ameriko in Koper je za Slovenijo kot Hamburg Nemčiji,

zato si zasluži, da država primerno poskrbi za zdravo in kvalitetno vodooskrbo.

Mesto Dunaj se z vodo napaja iz 100 km oddaljenega izvira , razdalja Koper Malni je cc 60 km.

Mar ni Sloveniji Slovenska Istra bolj pomembna kot je Dunaj Avstriji?!?

Dajte si naliti štiri kozarce vode: enega iz Izvira Malni pri Postojni, drugega iz izvira Brestovica na Krasu, tretjega iz akumulacijskega jezera in četrtega iz razsoljene morske vode,

Dokler imamo izvirno vodo ni nobene potrebe piti iz tretjega in četrtega kozarca, mar ne ?!’

Ker je ni čez izvirno vodo. Slovenija ne bodi mačeha Slovenski Istri.

Če si želimo zdravo in kakovostno vodo za Slovensko Istro, naj država to uredi  izrecno za Slovensko Istro, brez vpletanja vseh občin ( in njihovih potreb po vodi ) , čez katere bo potekal nov cevovod tako iz smeri Postojna – Malni in Brestovica na Krasu. Sedanja cev iz Rodika proti vodarni Rižana je premajhna, saj je maksimalni pretok 120l/s ( ko je vodostaj reke Rižane nizek in izdatnost izvira majhna, se že koristi voda iz Brestovice na Krasu , ki preko Sežane in Rodika pride do vodarne Rižana ). Kje ste župani obalnih občin in ostali kompetentni ? Zakaj ste podvili rep med noge in mučite ?

David Stepan, Rižana

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine