29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Vloga vitaminov in mineralov v preventivi posledic virusnih okužb in posledic COVID 19

Pandemija COVID-19 ima lahko hude posledice z visoko smrtnostjo obolelih in grozečim kolapsom zdravstvenega sistema ter različne dolgoročne posledice. V boju zoper COVID-19 je zelo učinkovita zlasti preventiva.

Za zmanjšanje tveganja zdravja visokorizičnih bolnikov, bi glede na pretekle in sedanje študije bila smiselno pomisliti na dodajanje  mikroelementov vitaminov in mineralov. Osrednjo vlogo pri tem ima zlasti vitamin D vitamin, prav tako pa tudi C vitamin, cink, selen in drugi.

D vitamin je pomemben maščobotopen vitamin, ki vpliva na več kot 100 življenjsko pomembnih funkcij, veliko vlogo pa ima tudi pri imunskih mehanizmih in zaščiti telesa pred okužbo. Glede na študije je znano, da dokazano znižuje tveganje za okužbe dihal in pridobljene bolnišnične okužbe. Vitamin D2 je v hrani, s pomočjo UV žarkov sonca pa se spremeni v D3, ki predstavlja obliko, ki jo telo lahko uporabi.

Pomanjkanje vitamina D3 je pogosto v višjih starostnih skupinah, pri kadilcih, tistih s prekomerno telesno težo, pri kroničnih bolnikih, kot so sladkorni bolniki, bolnikih s povišanim krvnim tlakom, številni bolniki z različnimi 

Boleznimi prebavil kot so celiakija, kronična vnetna črevesna bolezenjetrna ciroza in drugi.

Vse te skupine, ki imajo pogosto pomanjkanja vitamina D večinoma sovpadajo z visokotveganimi skupinami za višjo smrtnost pri COVID-19.

Ali je nenavadno, da se večina virusnih epidemij zgodi v zimskih in spomladanskih mesecih in ne v poletnih, s soncem bogatih mesecih?

V zimskem in zgodnjem spomladanskem času ima večina prebivalcev Evrope prenizek serumski nivo vitamina D3. Znano je da D vitamin lahko zniža tveganje za virusno epidemijo in celo pandemijo. Že v letih 1918-19 so ugotavljali pozitiven učinek sonca pri obravnavi bolnikov s Špansko gripo (H1N1). Ugoden učinek pa je bil opisovan tudi ob kasnejših epidemijah, zlasti v obdobjih epidemije gripe. 

Zato je potrebno vitaminD3 zlasti v obdobju epidemičnih ali pandemičnih okužb nadomeščati, zlasti pri visokorizičnih bolnikih. Zlasti so ogroženi oskrbovanci domov starejših občanov (DSO), dokazano pa je tudi hudo pomanjkanje pri zdravstvenih delavcih (delo v zaprtih prostorih). 

D vitamin znižuje tveganje za akutno okužbo dihal na tri načine: ohranja tesne stike med celicami. Spodbudi bele krvničke makrofage pri odstranjevanju virusov z ovojnico ( takšen je tudi virus SARSCOV2) s tvorbo dveh bistvenih molekul katelicidin in defenzin. Znižuje tvorbo vnetnih snovi, s čimer znižuje tveganje za pljučnico, prav tako pa preprečuje posledice, ki jih povzroča t.i. citokinski vihar, ki je lahko za bolnika usoden. V preteklih študijah je bilo dokazano, da so bolniki z akutnim respiratornim distresnim sindromom (ARDS)  iz kakršnega koli razloga imeli vsi pomanjkanje D vitamina. Sedaj je dokazano, da imajo bolniki s COVID19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje mnogo nižje nivoje D vitamine v krvi, kot tisti okuženi, ki prebolevajo z lažjim potekom.

Neželeni učinki D vitamina so neznatni, redki so opisi prekomerne količine kalcija v krvi ali ledvičnih kamnov, le v primeru dolgoletne uporabe.

Glede na zgoraj navedeno je v obdobju virusnih okužb primerno zlasti pri visokorizičnih posameznikih skrbeti za primerne zaloge vitamina D3.

Priporočene vrednosti so 2000 enot D3 vitamina na dan.

C vitamin je vodotopen vitamin in je pomemben sestavni del ( koencim) številnih encimov, s čimer omogoča normalen potek fizioloških procesov v telesu. Je nujno potreben za tvorbo kolagena in potreben za normalen imunski odziv. Je močan antioksidant in s tem zmanjšuje neželeni učnek prostih radikalov. Spodbudi prirojeno imunost, prav tako pa tudi humoralno imunost s tvorbo protiteles.

Selen je za telo nujno potreben mineral, ki je sestavni del različnih selenoproteinov, ki nastopajo kot encimi v različnih imunskih, vnetnih in drugih procesih. S tem nadzoruje vnetni in imunski odziv, kot koencim glutation reduktaze pa ima močen vpliv na antioksidantno aktivnost v telesu in zaščito telesa pred prostimi radikali.

Cink je prav tako nujno potreben mineral za različne fukcije v telesu, posebno vlogo pa ima pri imunskem odzivu. Študije kažejo, da so ljudje s pomanjkanjem cinka bolj nagnjeni k okužbam. Pozitivno vpliva na bele krvničke ( nevtrofilce in naravne ubijalke), prav tako pa vpliva tudi na T in B limfocite in na tvorbo protiteles. Vpliva tudi na bele krvničke makrofage in na fagocitozo ( požiranje bakterij in virusov). Je koencim beljakovin antioksidantnega sistema in s tem zmanjšuje oksidativni celični stres.  

Dodatni mikroelementi, ki so nujno potrebni za zdravo imunost in pravilen vnenti odziv so še vitamin A, E, B2, B6, and B12, folna kislina in železo.

Pri preprečevanju okužb in posledic COVID19 je pomembna zlasti preventiva, zlasti socialno distanciranje, higiena kašlja in kihanja, higienski ukrepi, umivanje rok, maske ter preostali ukrepi.

Za normalen vnetni in imunski odziv  in preventivo posledic virusnih okužb je pomemben uravnotežen vnost makro in mikro hranil, zlasti poembno vlogo imajo pri tem vitamini in minerali, pri čemer pa ne smemo imeti lažnega občutka varnosti in uporabljati zdravo pamet.

Ostanite zdravi.

Darko Siuka dr. med., spec. gastroenterolog.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine