15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev javne RTVSLO: Neprimerno obeležje Dneva državnosti

Spoštovana varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev javne RTVSLO ! Moj dopis sprejmite kot pritožbo zaradi neustrezne obeležitve minulega Dneva državnosti strani  1.programa javne televizije RTV SLO.

 

Oglašam se kot gledalec  in tudi v imenu  kolegov in znancev, ki so podobno zaznali odsotnost ustreznega  obeležja zgodovinske obletnice . In nenazadnje tudi kot član takratnega ožjega vodstva DEMOS-a in delegat prve skupščine, ki je sprejemala temeljne osamosvojitvene  akte.  V tistih časih smo se izjemno izpostavili. Delegati smo bili še posebno na udaru v kolikor bi se represija stopnjevala in je ne bi mogli zajeziti. Zato smo ob taki –  oprostite izrazu –  ignoranci takratni protagonisti  lahko tudi osebno užaloščeni.

Dan pred praznikom na uredniki TV1  niso namenili nobene posebne oddaje Dnevu državnosti. Gledali smo običajni prenos proslave Na Kongresnem trgu v Ljubljani. Pred prenosom se je bila v osrednjem času (20.05) oddaja o  najbolj perečih vidikih sodobne slovenske družbe. 

Pričakovati je bilo, da bo več pozornosti zgodovinskemu dogodku namenila TV1 vsaj na praznični dan 25.6.20020.

V osrednjem času tega dne smo lahko gledali dokumentarno oddajo POŽIG, ki se je nanašala na  dogodek v Trstu daljnega  13. julija 1920 in o naši zahodni meji v povojnem obdobju. Filmu je sledil igrani film »Stekle lisice«

Ko sem se namenil sestaviti dopis na vaš naslov, sem predhodno le ogledal tudi oddaje na 2.programu TV RTVSLO.

Na predvečer praznika: nič; na praznik 25. junija pa sem zasledil oddajo z naslovom Domovina in država. To je bil dokumentarni film ob 17.05 uri s kratkim političnim uvodom in centralnim poudarkom na prikaz avtentičnih posnetkov vojaških spopadov.

Torej s tem »minimalističnim pristopom«, dokumentarnim filmom na drugem kanalu, naj bi obeležili osrednji praznik? Je Dan državnosti  za urednike tudi sicer drugorazredna tema !?

 Menim, da imamo opravka z enim  od najhujših spodrsljajev  urednikov TV SLO, ki bi zahteval posebno obravnavo na programskem svetu RTVSLO

Kaže na neprofesionalnost odgovornih oseb za program ali za politično nekorektnost (?).  Morda pa kar oboje skupaj.

 

Spoštovana varuhinja Ilinka Todorovski.

Pričakujem tudi vaš odziv in tudi posredovanje  pobude za obravnavo pritožbe na Programskem svetu RTVSLO.

 

                                                                                            Andrej MAGAJNA   

Zadnje novice

Sorodne vsebine