7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

SSk: Poklon Ivanu Omanu

Slovenska skupnost, zbirna stranka Slovencev v Italiji, se klanja spominu na Ivana Omna, očeta slovenske državnosti in demokracije, po katerih smo veliko prejeli tudi Slovenci v zamjstvu.

Ivan Oman je bil med glavnimi akteriji tistega edinstvenega in zgodovinskega obdobja, ki nosi ime Slovenska pomlad, ko se je slovenski narod po polstoletnem komunističnem režimu, dvignil na lastne noge in se odločil, da stopi v skupnost, kjer so spoštovane človekove pravice, kjer državo vodi demokracije in kjer je svoboda bistvo družbe same. Na podlagi teh vrednot je Ivan Oman bil graditelj politične koalicije Demosa, ki je zmagala na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji aprila 1990, tako da so se uresničil znameniti stavek: “Na volitve gremo, da zmagamo!”

Slovenci v zamejstvu smo Ivanu Omnu hvaležni, saj nam je slovenska demokratizacija in samostojnost prinesla veliko pozitivnih pridobitev. V prvi vrsti enakovredno upoštevanje naše pluralno razvejane stvarnosti in nenazadnje tudi nove odnose z Republiko Italijo, iz katerih se je rodila zaščitna zakonodaja.

Zaradi vsega omenjenega in za še mnoga druga prizadevanja se bomo Ivana Omna vedno spominjali z veliko hvaležnostjo in spoštovanjem. Družini in ožjim sorodnikom naj gre naše iskreno sožalje.

Slovenska skupnost, zbirna stranka Slovencev v Italiji

Zadnje novice

Sorodne vsebine