18.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Sporno predvajanje turških nadaljevank na POP TV

Na slovenskih komercialnih TV postajah smo priča pravi invaziji turških nadaljevank. Gre za televizijsko vsebino, ki se počasi, vztrajno in zlovešče prenaša tudi v življenja slovenskih državljanov – žrtev TV. Gledanje TV ekrana namreč še zdaleč ni tako brez posledic, kot bi to želeli povedati z izrazom “entertainment” (“zabava”). Pri teh konkretnih nadaljevankah gre za psihološko dobro premišljene formule, ki gledalce pretresajo in negativno vznemirjajo. V ospredju več sploh ni ljubezni ali kakšne podobne pozitivne človeške lastnosti, ampak so te ure prepojene predvsem s psihološkim terorjem, nasiljem v družini ter močnim kontrastom med bogatimi in revnimi.

Trenutno je izjemno gledana mračna in terorja polna turška nadaljevanka z naslovom VEDNO TVOJA (Cukurova), ki je našim gledalcem hkrati dosegljiva kar na dveh kanalih. Na POP TV, z nekaj deli prednosti pa tudi na bosanskem Hayat kanalu, tako da lahko dobijo slovenski gledalci dnevno kar dvojno dozo negativnega adrenalina. Ta vsebina jih čustveno in umsko prestavlja na raven nizkih vibracij, s katerimi lahko posredno, na nezavedni ravni ali celo zavestno škodujejo vsaj svojemu družinskemu krogu. Znanstveno dokazano namreč je, da se tovrstne negativne informacije zapisujejo v človeški um ter njegovo podzavest in tam učinkujejo na daljši rok.

V teh nasilnih nadaljevankah gre za izredno čustveno obremenjene, težke zgodbe o nezavidljivih razmerah, v katerih se dobri junaki gibljejo na robu samomora, so z eno nogo v zaporu oziroma jim je s strani spletkarskih sorodnikov v njihovem trpečem življenju onemogočeno in prepovedano prav tisto, kar jim je najbolj sveto. Sprašujem vas, čemu komercialne postaje predvajajo tovrstne deprimirajoče, depresirajoče nadaljevanke, ki gledalcev ne opogumljajo, jih ne zabavajo in jih puščajo čustveno izpraznjene, jezne in depresivne? Kakšen cilj je v ozadju, kdo iz ozadja gradi na tovrstnih psiholoških učinkih in komu to koristi? Zakaj je mešanica nasilja, razkošja in konzervativnosti tako prodajana? Psihologi ugotavljajo, da imajo na osebni in emocionalni ravni zlomljeni televizijski junaki najboljši učinek na gledalca in če ti nekdo dan za dnem sugerira nasilje, obstaja pri labilnih osebah možnost, da bodo postale nasilne in konfliktne tudi same.

Dodatna zanimivost pri turških nadaljevankah je tudi izdatna zamorjenost likov: nihče se ne smeje, v družinah vlada stroga vzgoja, glavni junaki ne zmorejo uveljaviti (za nas samoumevnih) osnovnih človekovih pravic… Moje mnenje je, da želijo “slovenske” komercialne televizije po navodilih svojih gospodarjev držati naše SLOVENSKO ljudstvo na ravni vodljivih sužnjev. Med ljudmi namreč vnašajo vsebine konfliktnosti in stresa, kar vse vodi do splošno slabšega psihičnega zdravja. To počno še kako NAMERNO, zato želim s tem zapisom sporočiti, da se jim ne pustimo, da si ne mažemo svojega pozitivnega razpoloženja s tako slabim izborom programa.

To kar počnejo, lahko tudi mirno poimenujemo poskus zahrbtne islamizacije prebivalstva. V muslimanski Turčiji, kjer je nasilje nad ženskami (tako kot v številnih drugih muslimanskih državah) nekaj vsakdanjega, je recimo veliko kritik sprožil zakon o boju proti nasilju nad ženskami. Številni se namreč pritožujejo, da je glavni namen omenjenega zakona “uničiti družino”.

Nasprotovanje zakonu o boju proti nasilju nad ženskami v Turčiji po poročanju spletnega portala Jihad Watch ni nobeno presenečenje. Koran namreč uči, da so “moški boljši od žensk”. Moškim je po Koranu dovoljeno celo fizično nasilje nad ženskami v primeru njihove neposlušnosti. “Moški imajo oblast nad ženskami, ker jih je Alah določil za nadrejene,” med drugim piše v muslimanski “sveti” knjigi. Po drugi strani lahko izvemo, kako v tej isti državi cvetijo prostitucija, haremi in partnerske nezvestobe.

Biti ženska je včasih težko, ampak to predvsem tam, kjer vlada nerazumevanje in je ženska ponižana ter razvrednotena na nivo lastnine – in točno to nam ponujajo v omenjenih muslimanskih nadaljevankah! Žal takšne družine, kjer se ponižuje ženske, ne obstajajo samo med muslimani, ampak jih najdemo tudi med “povprečnimi” slovenskimi družinami (presenečeni?) in ni jih malo takih, kjer se hčeram grobo nasprotuje pri izbiri partnerja, prijateljev in družbe. Takšne trpinčene, načeloma senzibilne mlade osebe, s katerimi v osnovi ni nič narobe, se tako sčasoma prelevijo v frustrirane ljudi, ki si s težavo utirajo svojo – z ovirami posuto – neodvisno pot in lahko ostanejo pod vplivom svojih primarnih družin do poznih let. Pisateljica Milena Miklavčič je v svojih knjigah (za nekatere kontroverznih) odlično popisala življenje slovenskih žensk skozi zgodovino ter patologijo slovenskih družin – tudi danes.

In kako živijo danes ženske v muslimanskih deželah??? Muslimanske države še vedno veljajo za ženskam najbolj nevarne države na svetu. Vsako leto je samo v Pakistanu (več kot 210 milijonov prebivalcev) v t.im. “ubojih iz časti” umorjenih okoli 1000 žensk. V poročilu vodilne pakistanske skupine za človekove pravice so navedli, da je glavni povod za umor iz časti “prepovedan odnos” – ženske so se zaljubile v moškega, ki družini ni bil po volji, v manjši meri pa so ženske ubili zato, ker so se poročile brez dovoljenja. Večinoma so jih ubili kar njihovi brati in sorodniki. 90% muslimanskih žensk tako trpi trajno nasilje v družini. Samo 36% žensk je pismenih in se morajo kar naprej dokazovati in boriti za osnovne pravice. Strah pred izgubo vrednosti v družbi je tudi glavni razlog, da posiljene muslimanke zločina nad seboj velikokrat ne prijavijo. Ženske težko spregovorijo o telesni ali spolni zlorabi, ker s tem izgubijo dostojanstvo.

Tudi versko zatiranje je zelo pomemben dejavnik nasilja nad muslimanskimi ženskami, kajti moški v muslimanskih skupnostih zlorabljajo Islam, da bi upravičili podrejeni položaj žensk ter njihovo psihično in fizično zlorabo. Muslimanskim verskim voditeljem in njihovemu srednjeveškemu zatiranju muslimank bi bilo potrebno ostro nasprotovati, saj se tovrstne navade že vnašajo v evropski prostor in je šeriatsko pravo vsebolj tolerirano!!!

Tudi od sodobnih evropskih žensk se zahteva vzorno obnašanje, požrtvovalnost, materinskost, marljivost, podrejenost, potrpežljivo izpolnjevanje zakonskih obveznosti, po drugi strani pa vse te zahteve spravljajo sodobne mlade ženske v duševne muke, ker jih silijo v nenehno odpovedovanje, kajti težko je usklajevati družino z uspešno kariero, katero forsirajo ženskam sovražne feministke, ki zahtevajo, naj bo ženska “ENAKA” moškemu.

Ženske včasih voljno trpijo iz upanja, da bodo nekoč za trpljenje na koncu nagrajene. Zlato pravilo pravljic je namreč, da je glavna junakinja nagrajena natanko s tistim, čemur se je ves čas odrekala in pravljični konec je torej praviloma nagrajen s poroko… Družba sama pa narekuje različna sporočila, ki so nenapisana pravila: bogata se poroči z bogatim in revna z revnim, oziroma je poroka mogoča le med socialno izenačenima ljubimcema, kar pa znajo prav okrutne turške nadaljevanke več kot dramatično prikazati. In kje je potem ljubezen???!!!

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO6703#

https://www.mladina.si/196005/zakaj-turske-serije-osvajajo-svet/

https://nova24tv.si/svet/turki-proti-zakonu-ki-prepoveduje-nasilje-nad-zenskami-moski-morajo-imeti-oblast-nad-zenskami-ce-je-ne-bodo-imeli-jim-bo-to-unicilo-druzino/

Zadnje novice

Sorodne vsebine