9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Sejalec sovraštva in nestrpnosti

K temu pisanju me je tako rekoč prisilil nagovor poslanca Miha Kordiša v nedeljo, 9. februarja 2020, ob spominu na 50 ustreljenih talcev za Kamnitnikom, dejansko pa žrtev nacističnega maščevanja za ubitega nemškega vojaka, ki ga je na cesti v Stari Loki ubil partizan Gaj, po vsem domačinom dobro znanem scenariju. Po kratkem opisu dogodka govornik ni mogel mimo  obsodbe kolaboracije in omembe Cerkve, malo kasneje pa tudi klera. 

Že dvajset let sodelujem pri teh slovesnostih v njihov spomin z oblikovanjem molitvenega bogoslužja pa še nikdar nisem bil priča tako sovražnemu in tako nestrpnemu govorjenju govornikov, kakor tokrat. Poslanec očitno ne ve ali pa noče vedeti, da so bili prav duhovniki med prvimi žrtvami nemškega nasilja, da je bilo samo iz Gorenjske takoj v začetku vojne pregnano na Hrvaško 260 duhovnikov, dejansko vsi, in iz Štajerske preko 500. Hvalil je dosežke revolucije in grajal sedanje stanje, ko »si manj kot tri tisoč ljudi lasti sedem milijard nepremičnin. Polovico vsega premoženja si je prigrabila najbogatejša desetina Slovencev«, pa pozabil omeniti, da so tako rekoč skoraj vsi ti omenjeni ljudje iz leve politične sfere. Komu bi torej morale biti namenjene njegove besede, po 45 letni vladavini komunizma in skoraj vseh levih vladah, razen Janševe, od naše osamosvojitve?

Ob sklepu govora je izjavil, da Slovenijo obkrožajo fašisti (Salvini in Orban) in da se zopet vzpenja na oblast najbolj skrajna desnica. Z načinom svojega govorjenja je pokazal, da je sam največji skrajnež in nestrpnež, ki zopet širi razkol, ki so ga njegovi somišljeniki pričeli leta 1941. Gorje narodu, če bi mu vladali takšni voditelji.

Njegov nastop pa tudi ni bil v čast organizatorjema, ZB Škofja Loka in Občini Škofja Loka, kakor tudi ne nekaterim tistim, ki so mu zaploskali.

 

Alojz Snoj, Stara Loka

Zadnje novice

Sorodne vsebine