8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Pojav virusa Sars Cov-2

Zakaj, po kakšnem spletu nesrečnih okoliščin se je na Zemlji pojavil ta novi virus, ki je pahnil svet v takšno katastrofo? In kolikšen delež krivde nosi pri vsem skupaj Kitajska in njen komunistični režim? Takšna in podobna vprašanja si danes zastavljajo mnogi, odgovorov nanje pa je več in med njimi se pojavljajo tudi razne teorije zarote.

Med njimi pa je najbolj znana in izgleda najbolj verjetna tista o laboratoriju za biološko orožje v Wuhanu – v tem velemestu se je pandemija tudi začela! Vendar, ali je danes že mogoče povsem umetno izdelati virus? Ne, osebno sem prepričan, da človeku nikoli ne bo uspelo izdelati eno samo živo celico, tudi ne bakterije ali virusa, ustvarja pa in bo še ustvarjal gensko spremenjene organizme (GSO), človek z genskim inženiringom (s spreminjanjem genoma) dosega spremenjene lastnosti rastlin in živali. Sploh se tu odpirajo še zelo široke možnosti, vendar pa je avantura genskega inženiringa tudi igranje z ognjem. Ni npr. izključena možnost spreminjanja genoma pri že obstoječih koronavirusih, in s tem »izdelava« nekega novega, drugačnega virusa.. Vprašanje je le, če je človek sposoben virus »programirati«: da se bo širil kot se pač širi, in povzročal takšno bolezen in takšno smrtnost, kakršno povzroča. Kakorkoli že, nek ameriški virolog je ugotovil, da ta novi koronavirus nosi določene dele genoma virusa HIV, kar kaže na to, da je bil izdelan v laboratoriju: v Wuhanu naj bi skušali, s pomočjo koronavirusov, izdelati cepivo proti AIDS-u.

A vseeno se mi bolj verjetna zdi teorija, po kateri je nek koronavirus prešel z živali (netopirja) na človeka in pri tem mutiral, saj je značilnost virusov, da neprestano mutirajo. Nekaj je gotovo: ta virus je na planetu nekaj povsem novega, na človeka ni prilagojen in človek ni prilagojen nanj, zato je zdaj, pri svojem prvem pohodu po svetu tako napadalen in ubijalski, in medicinska stroka ga šele spoznava.

Mutiranje: spreminjanje genoma, ki pomeni spreminjanje razporeditve atomov v njem, kar povzroči nastanek novih lastnosti nekega bitja. Kako pride do teh sprememb? Slučajno? Jih neko bitje povzroči samo v sebi? Nobene od teh dveh možnosti ne morem sprejeti. Glede na to, kako deluje in se obnaša virus, si je nemogoče predstavljati, da bi nek skupek molekul zmogel takšno inteligenco, presegajočo človeško: da se je v človeških celicah sposoben razmnoževati tako kot se. Osebno sem prepričan, da si je pojav in delovanje tega virusa mogoče razlagati samo tako kot si je (po mojem) edino mogoče razlagati evolucijo: da je Duh tisti, da je Logos, delujoč v tem Duhu tisti, ki ustvarja nove konfiguracije atomov v genomu, dobro vedoč, kaj bo pri tem nastalo. Tudi v ozadju tega virusa je delovanje Duha, njegov pojav in njegove lastnosti  – vse to zato ni nekaj slučajnega. Kot vse je tudi ta novi virus lahko nastal le po človeka visoko presegajoči Besedi (božji Modrosti), ki je v popolnosti poznala tako nek koronavirus, njegove lastnosti, kot tudi človeka kot njegovega bodočega gostitelja. Mislim, da brez te »metafizike« samega pojava virusa kot njegove lastnosti ni mogoče razumeti.

Problem zase je seveda Kitajska, kjer se je pohod virusa po planetu začel. Zakaj pravim »problem«? Ker so totalitarni režimi vedno problematični glede prenosa informacij, spomnimo se samo Černobila, ko je ZSSR dolgo prikrivala resnico o jedrski nesreči – ti režimi si lastijo tudi monopol nad informacijami, nad resnico. Kitajska je (pre)dolgo prikrivala resnico o izbruhu nove bolezni, resnico o njenih lastnostih, posledice za svet so bile zato hujše – ker so bile države manj pripravljene. Vendar, z določenih vidikov je kitajsko oblast mogoče tudi razumeti. Ta bolezen, covid.19, je nekaj povsem novega, razumljivo je zato, da je vse skupaj zahtevalo določen čas – ugotavljanje njenih lastnosti: način širjenja, okuževanja, inkubacijsko dobo, smrtnost… . Preden je režim (in vsak tak režim deluje navadno še bolj togo!) ugotovil nekaj teh njenih osnovnih značilnosti in prepoznal nevarnost in resnost situacije, preden je s tem utegnil seznaniti svet, je bilo v mnogočem že prepozno, zlasti je bilo usodno to, da je tako Kitajce kot Zahodnjake virus presenetil s svojo nalezljivostjo, s hitrostjo širjenja.

Franc Bešter, Zg. Besnica

 

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine