27.5 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Koroške novice in dogodki

Prvič v letošnji jeseni naj izjemoma ne pričnemo z napovedmi, ampak s kratkimi poročili. »Pro domo« se po petkovem lepem prijateljskem druženju ob odprtju Parka Angele Piskernik zahvaljujemo vsem nastopajočim in drugim zaslužnim za ureditev parka ter vsem skoraj stotim, ki ste se zbrali iz Slovenije in zamejstva.

Ko še pričakujemo več najavljenih medijskih odmevov, naj navedemo le povezavi na eno slovensko in eno nemško objavo: https://volksgruppen.orf.at/slovenci/stories/2937276/ ter https://www.kleinezeitung.at/kaernten/voelkermarkt/aktuelles_voelkermarkt/5499898/Slowenien-Bad-Eisenkappel_Angela-Piskernik-wird-Park-gewidmet . In zdaj čimvečkrat v park: peš, s kolesom ali s tekaškimi smučmi (ob ugodnih snežnih razmerah)!

 Na prihodnje čezmejne stike bosta vsekakor vplivala tudi dva dogodka preteklega tedna: v torek opoldne so se na avstrijski strani uradno začela gradbena dela za drugo cev karavanškega predora na avtocesti A11. Na slovenski strani bodo morda z deli lahko začeli decembra. — Preteklo sredo in v četrtek pa je novi slovenski premier Marjan Šarec prvič potoval v Avstrijo; udeležil se je neformalnega vrha Evropske zveze v Salzburgu. — Pretekli četrtek je na prvi večer festivala Štajerska jesen (steirischer herbst) na grajskem griču v Gradcu nastopila slovenska skupina Laibach s priredbo muzikala Sound of Music. Program Štajerske jeseni bo sicer potekal vse do 21. oktobra.

 Od ponedeljka, 24.9. do nedelje, 30.9. bodo v Celovcu potekali prvi dnevi alpsko-jadranske kuhinje. Vrhunski kuharji iz Koroške, Italije in Slovenije bodo teden dni v raznih lokalih pripravljali jedi, ki so tipične za regijo. Tudi na stojnicah na starem trgu in na arkadnih dvoriščih obnovljenih renesančnih poslopij bodo obiskovalci lahko spoznali okus alpsko-jadranskega prostora ter tudi doživljali življenjski utrip v prostoru, kjer se prepletajo in spajajo tri kulture. Spiritus rector prvih dnevov alpsko-jadranske kuhinje je založnik in avtor televizijske dokumentacije „Okusi Evrope“ Lojze Wieser. Podrobnosti o tem kulinaričnem tednu si lahko odprete na https://www.visitklagenfurt.at/de/inhalt/item/530-tage-der-alpen-adria-kueche.html ali na Googlu. – Kar tu naj opozorimo, da se bo v Gorici v četrtek, 27.9. pričela primerljiva štiridnevna prireditev „Okusi ob meji“ z dobrotami in specialitetmi evropske in svetovne kuhinje; predvidenih je več kot 340 stojnic predstavnikov vseh petih celin sveta. Tako kot prejšnja leta, bo Zveza slovenske katoliške prosvete postavila veliki šotor v ulici Crispi, ob Trgovinski zbornici, in sicer v četrtek, 27.9. ob 19:00.

V torek, 25.9.2018 ob 11:00 bodo v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani (Cankarjeva 1/IV., vhod iz prehoda »Name«) v okviru projekta »Slovenski jezik med mladimi rojaki« predstavili delovanje dvojezičnega otroškega vrtca »Naš otrok« iz Celovca. Spregovorili bosta Marija Zdouc (roj. 1959 v Ljubljani, od Celovcu, mati treh otrok, pet voditeljica otroške lutkovne skupine »Pika«, od 1995 tajnica in od 2003 predsednica dvojezičnega vrtca »Naš otrok«, aktivna v slovenski župniji Cirila in Metoda in pri mešanem pevskem zboru »Jakob Petelin Gallus«) ter mmag. Katarina Pajnič (mati 2 otrok, 2004 diplomirala na FF v Ljubljani, z delom »Narodnostna struktura in čezmejne vezi s Hrvaško v delu JV Slovenije«, 2006 pa zaključila magistrski študij z naslovom »Struktura in položaj Slovencev na Hrvaškem«, nadalje je izvedla še projekt »Avtohtono slovensko prebivalstvo SZ in S Istre, Čičarije, Gorskega Kotarja in Hrvaškega Primorja s centrom na Reki v Republiki Hrvaški«).

V torek, 25.9. ob 18:00 bodo v ljubljanski knjigarni MK Konzorcij (Slovenska 29) predstavili najnovejši zbornik »Frauen, die studieren, sind gefährlich. Ausgewählte Porträts slowenischer Frauen der Intelligenz« (Ženske, ki študirajo, so nevarne). V knjigi je na straneh 57-86 objavljena tudi pregledna razprava J. Stergarja in I. Žunkoviča »Die Botanikerin Angela Piskernik (1886-1967), die erste slowenische Doktorin der Philosophie an der Wiener Universität«.

V sredo, 26.9. ob 18:00 bo v Kulturnem domu v Gorici (ul. Brass, 20 – Italija) predstavitev najnovejše knjige diplomata Jožeta Šušmelja iz Nove Gorice z naslovom »V Trstu ob osamosvajanju Slovenije«. Razpadanje Jugoslavije in nastajanje nove države je politični desnici na Tržaškem dalo nov zagon in z večjo močjo se je začelo ponovno govoriti o brisanju Osimskih sporazumih ter s tem povezanimi spremembami državnih meja. Dežela FJK, v kateri so imeli večino krščanski demokrati in socialisti, pa je z naklonjenostjo spremljala in podpirala osamosvojitev Slovenije.Na predsstavitvi knjige bosta ob avtorju spregovorila bivši predsednik slovenskega parlamenta Jožef Školč in deželni predsednik SKGZ Rudi Pavšič.

V sredo, 26.9. ob 19:00 bodo v Hrvatskem centru na Dunaju (1040 Schwindgasse 14) ob evropskem dnevu jezikov pripravili predavanja in razpravo o pomen dvo- in večjezičnosti na Dunaju; soorganizator je SID – Slovenski inštitut na Dunaju.

V sredo, 26.9. ob 20:00 bo v k&k Šentjanž v Rožu v gledališkem abonmaju “Pogled dlje“ s Handkejevo igro „Lepi dnevi v Aranjuezu” gostovalo Slovensko stalno gledališče Trst. Igrata Nataša Barbara Gračner in Ivo Ban, režija Igor Pison.

V četrtek, 27.9. in v petek, 28.9. bo v furlanskem Vidmu (Udine) potekalo mednarodno znanstveno srečanje mladih humanistov pod naslovom »Slovani od preloma 19. in 20. stoletja do danes: jezikovne, zgodovinsko-politične spremembe in književni doprinos«.

Od četrtka, 27.9. do sobote, 29.9. bo v Vidmu v sosednji Furlaniji potekal Slovenski slavistični kongres, največje redno letno srečanje učiteljic in učiteljev slovenščine. Program in zbornik referatov kongresa z naslovno temo »Slovenistika in slavistika v zamejstvu – Videm« je objavljen na spletni strani Slavističnega društva Slovenije: https://sites.google.com/site/slavisticnodrustvo/kongres18 . Višek dogajanja v četrtek, 27.9. bo pogovor s koroško slovensko pisateljico Majo Haderlap o romanu »Angel pozabe«, ki je v Sloveniji izbran za eno od dveh književnih del za maturo 2019.

V četrtek, 27.9. ob 8:50 se bo v viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije (Ljubljana, Celovška cesta 23, Cekinov grad) pričelo dvodnevno 39. zborovanje slovenskih zgodovinarjev s temo »Mejniki in zgodovina. Velika zgodovina skozi oči majhnega človeka«. Na programu je tudi nekaj referatov slovenskih zamejskih raziskovalce oziroma o zgodovini Slovencev v sosednjih državah. Podrobnosti v priponki »Program 39. zborovanja.docx«.

V četrtek, 27.9. ob 10:00 bo v Theaterhalle 11 (na celovškem sejmišču) v okviru festivala “Pelzverkehr“ gostoval Plesni Teater Ljubljana s predstavo »Juri Muri v Afriki«; koreografija: Maša Kagao Knez.

V četrtek, 27.9. ob 17:00 bo v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8/I.) pogovor o knjigi veleposlanika mag. Bojana Grobovška »Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet – reminiscence in razmišljanja«. V pogovoru o knjigi, na izid katere smo vas že bili opozorili, bosta z avtorjem sodelovala zgodovinarja: veleposlanik dr. Janez Šumrada in dr. Peter Vodopivec.

V četrtek, 27.9. ob 20:00 bo v Linhartovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma slavnostna premiera dokumentarno-igranega filma »Cankar« scenarista in režiserja Amirja Muratovića (nam mdr. znanega tudi po filmu »Kuharska knjiga dr. Angele Piskernik«). V filmu tri vloge odigrajo tudi mlade koroške Slovenke: Lara Vouk, Katarina in Lucia-Maria Kresitschnig.

V petek, 28.9. od 10. do 12. ure bo v Liznjekovi domačiji na Borovški cesti 63 v Kranjski Gori potekala delavnica »Denar skozi čas«, ki sodi v spremljevalni program razstave Gornjesavskega muzeja Jesenice »Karavanke – prostor povezav in razhajanj«. V priponki »e-vabilo_Karavanke.jpg« (z zamudo) pošiljam vabilo k ogledu razstave (odprte do 2. decembra), ki predstavlja povezave in razhajanja med prebivalci Gorenjske in Koroške v preteklosti. Na razstavnih panojih so prevodi v nemški jezik, v katalogu prav tako skrajšane vsebine v nemškem jeziku.

V petek, 28.9. ob 19:00 bo v kulturnem domu v Šentjakobu v Rožu odprtje razstave o nacističnem »Merilnem zavodu« oz. »Geodetskem uradu / Vermessungsamt« in njegovi dejavnosti v šentjakobski občini spomladi 1938. Razstava bo sicer na ogled do 10. decembra v kinu Janach (Rožanska cesta 80) in sicer ob četrtkih, petkih in sobotah med 16:00 in 19:00, ob nedeljah med 11:00 in 14:00 ter za skupine po dogovoru po tel. +43-680-1332112.

V petek, 28.9. ob 19:00 bodo v Domu prosvete v Tinjah predstavili knjigo Johann Steinwenderja „Sprache und Nationalität im Kärntner Landtag. Von den Karantanen bis zum Ortstafelkonflikt”.

V petek, 28.9. ob 19:30 se bo s slavnostnim odprtjem in koncertom v večnamenski dvorani ljudske šole Suha (Neuhaus) pri Pliberku pričel »Kulturni teden koroških Slovencev / Kulturwoche 2018«, ki ga prireja Biro za slovensko narodno skupnost pri Uradu koroške deželne vlade in bo potekal do ponedeljka, 30.9.2018. Podrobnosti programa na www.ktn.gv.at/volksgruppen . Vstop na prireditve je prost, a zaželjena je prijava na [email protected] .

V soboto, 29.9. bodo čebelarji južne Koroške odšli na strokovni izlet v Slovenijo: v Ljubljano (čebelarska razstav v SEM in ogled tržnice ter mestnih zanimivosti), v Kamniško Bistrico, Komendo…

Na kratko naj iz prejšnjih e-novičk ponovim, da člane in prijatelje Kluba koroških Slovencev v Ljubljani v soboto, 29.9. vabimo na skupno pot v Maribor, in sicer na 9. Srečanje društev, družb in klubov slovensko-avstrijskega prijateljstva ter na svečano akademijo o 90. obletnici Kluba koroških Slovencev. Odhod našega avtobusa bo ob 9.30 s parkirišča pred trgovino Mercator na ljubljanskem Rakovniku, nato pa ob 9.45 z avtobusnega parkirišča v Tivoliju. Po vodenenem ogledu znamenitosti Maribora in postanku v Hiši stare trte ter skupnem kosilu bo od 14.30 do 16.00 uradni del 9. srečanja s kratkimi poročili partnerskih društev o delovanju v minulem letu in z razpravo o načrtih prihodnjega (so)delovanja, ob 17.00 pa svečana akademija v Kazinski dvorani SNG Maribor (Slovenska ulica 27) z nastopom MePZ Akzent SPD Jepa – Baško jezero ter kitaristke Katarine Sima, gojenke slovenske Glasbene šole Dežele Koroške. Ob 19.30 povratek avtobusa v Ljubljano s predvidenim prihodom okoli 21.00. — Kot že sporočeno, prijave za skupni prevoz do zapolnitve mest sprejema ga. Jožica Jereb na telefonu 031-603294 ali na e-naslovu [email protected].

V soboto, 29.9. ob 19:00 vabi SKICA v sobo 310 Sophienspital (Apollogasse 19, 1070 Dunaj), kjer bo v okviru Vienna Design Week 2018 Jakob Travnik predstavil projekt »Nanotourism« (2014-18). Uvodni pozdrav bo pripadel veleposlanici RS mag. Kseniji Škrilec.

V ponedeljek, 1.10. ob 19:00 bodo v Domu prosvete v Tinjah odprli razstavo »Stvarstvo« tirolskega (in sedaj ljubljanskega) slikarja, arhitekta Reinholda Pratschnerja. Razstava bo odprta do 5. novembra.

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije je objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu. Rok prijave za študijsko leto 2018/2019 je 1.10.2018. Čeprav je izpolnjevanje pogojev razpisa kar zahtevno početje, velja poskusiti in si ga ogledati na http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/stipendije-za-slovence-v-zamejstvu-in-slovence-po-svetu-za-studijsko-leto-20182019-254-jr/ .

V torek, 2.10. med 10. in 17. uro bo v podjetju BABEG v Celovcu (Völkermarkterstrasse 21-23) brezplačno strokovno individualno svetovanje za (nove) slovenske podjetjnike v Avstriji. Vabilo, na katerega se je potrebno odzvati do 25.9., je v priponki »vabilo na informativni.pdf«.

Koledar v roke in izpišite si termine, ki vas prepričajo! Lep pozdrav!

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

Zadnje novice

Sorodne vsebine