17 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Kdor molči, se strinja

10. maja sem poslala na Delo (PP29) pismo-repliko na zapis, kolumno Portret tedna avtorja Janeza Markeša, ki je pisal o ravnanju premiera Janeza Janše. Ker je novinar v kolumni žaljivo pisal o Odboru 2014, katerega aktivna članica sem še vedno (označil nas je za ideološko usmerjeno in politično fantazirano gručo privržencev Janeza Janše, drugje pa za Janševe pajdaše), sem prosila za objavo (pravica do popravka). Do danes 18. maja nisem dobila nobenega odgovora. Naj dodam, da mi do sedaj niso objavili niti enega pisma – replike na pisanje urednika Žerdina in novinarja Markeša. Svoje pismo zato pošiljam za objavo v Demokraciji. Bralci naj svobodno presodijo o Markeševem pisanju in mojih proti argumentih.

V prispevku Vse bolj uglašen s prijateljem Viktorjem (SP Delo, 9.5.2020) je kolumnist Janez Markeš izpostavil (naslovna vrstica) tri področja v povezavi s predsednikom vlade Janezom Janšo, kadrovanje, transparentnost, mediji. 

»Ta teden je Janša zopet kadroval. Po svojih izvajalcih, v tem primeru po v. d. direktorja policije A. Travnarju, je dal odstaviti direktorja NPU Darka Muženiča«, je napisal. Zanimivo, da ni napisal enako, ko je kadroval odstopljeni premier Šarec. Ta je v svojem kratkem mandatu vodenja koalicije, ki jo je sestavil z istimi strankami kot M. Cerar, zamenjal »preko svojih izvajalcev« (če ponovim za novinarjem) direktorje različnih državnih ustanov od vojske do policije in drugih institucij (obveščevalne službe, SDH, Telekom, …, celo na Planet tv) z utemeljitvijo, da »mora poskrbeti za kadrovske spremembe, če želi kaj spremeniti.« Zamenjal je tudi direktorja NPU, kamor je »postavil« Darka Muženiča. Ta je bil direktor urada za preprečevanje pranja denarja v času Pahorjeve vlade, ko so Iranci (zadeva Farrokh) oprali milijardo dolarjev preko takrat državne NLB. SDT je januarja 2020 zavrglo ovadbo  v zadevi Farrokh  z navedbo (24ur.com) : “NPU je na naše tožilstvo podal poročilo, saj v tem primeru ni ugotovil podlage za podajo kazenske ovadbe in smo ta del predkazenskega postopka na našem tožilstvu končali s sklepom o zavrženju.” Čeprav sta o nezakonitih bančnih poslih (tudi množici tajkunskih kreditov) napisali poročilo tako Logarjeva komisija (3-letno delo in množica zbranega dokaznega gradiva) kot Möderndorferjeva komisija, NPU z Muženičem ni uspel dostaviti SDT dovolj dokaznega gradiva?! Novinar je zaskrbljen, ker premier Janša zahteva odstavitev vodilnih (Muženiča), ki delajo v korist določenih elit, namesto v korist slovenske države – davkoplačevalcev! In še, pisec zopet pogreva orožarske posle, čeprav je Janša predlagal odprtje arhivov, pa je bil proti pokojni predsednik J. Drnovšek, kasneje sta bila proti, ob podobni zahtevi poslancev SDS (V. Gorenak), ministrica K. Kresal in predsednik D. Türk. Le zakaj?

V nadaljevanju piše o Janševi dvoličnosti v povezavi z odločitvijo VS v njegovo korist  v primeru »odslužene prostitutke PŠ« in sodiščem, ki ga je, smo ga, zapiše, »ideološko usmerjena in politično fantazirana gruča privržencev – Odbor 2014, imenovali krivosodje«. Javnosti sporočam, da na vladavino prava danes še vedno čakamo! Ne le zgoraj navedene nezakonitosti in gospodarski kriminal (Janković in podobni so zaščiteni kot medvedje), zaščiteni so sodniki, ki nezakonito sodijo. Kdo in zakaj je dosegel razveljavitev (procesne napake)  oprostilne sodbe dr. Noviču za umor direktorja KI dr. Jamnika ob dejstvu, da ima Novič popoln alibi in bi ponovna preiskava lahko bila usodna za paradržavo. Zainteresirana javnost, ne le naša gruča, pričakujemo, da bo Janševa vlada to raziskala!

Novinar problematizira Janševo »zahtevo na eni strani po popolni svobodi izražanja, četudi lažnivega in žaljivega, na drugi strani pa popolno identiteto, transparentnost pri pisanju« in, doda, »spoštljivost v javnem govoru«. Prav je, da se, kdor uporablja svobodo govora za žaljenje brez argumentov (splet) tudi identificira (bralci pisem se podpišemo) in tako sprejme odgovornost za zapisano. Pisanje, če gre za znano osebo (politik), bo javnost ocenila kot upravičeno ali ne in bo pišoči občutil posledice (pri volivcih). Problem v Sloveniji je, da mnenjski komentatorji »govorijo svojim bralcem kako naj razmišljajo« in ko večina razmišlja podobno pride do indoktrinacije, etiketiranja posameznikov, ki tem komentatorjem niso pogodu! 

Profesionalno novinarstvo mora biti resnicoljubno in popolno, posebej ko gre za javno televizijo! Zaskrbljujoče je, ko se na seji sveta RTV pojavi plakat Smrt janšizmu in nihče od prisotnih novinarjev ne reagira! 

Iva Pavlin Žurman,

Solkan

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine