17.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

(Fotogalerija) Na Polževem smo obeležili dan državnosti

Osrednjo prireditev ob praznovanju dneva državnosti smo letos praznovali pred prazničnim dnem. Številni občani, gostje in župan Dušan Strnad, so se v nedeljo, 23. junija, domovini že tradicionalno poklonili na vrhu Polževega z mašo za domovino in slovesnostjo s kulturnim programom.

Praznovanje se je začelo z mašo za domovino v cerkvici Sv. Duha, ki jo je daroval novi stiški opat Maksimilijan File v sodelovanju z župnijo Krka. Osrednji del prireditve pa je potekal pred cerkvijo, kjer je zbrane nagovoril letošnji slavnostni govornik predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, Alojz Kovšca. Predsednik Državnega sveta je v nagovoru še posebej poudaril in spomnil prisotne o prelomnih trenutkih slovenske osamosvojitve.

»Današnji dan bi moral biti dan veselja in ponosa. Dan, ko so 25. junija 1991 slovenske zastave visoko zaplapolale in se je za Slovence začelo novo, prvič v zgodovini povsem samostojno obdobje. V času, ko smo se Slovenci odločali za samostojno državo, smo imeli jasen cilj, povezalo nas je domoljubje, znali smo sodelovati in se odločno boriti za svoje vrednote – to je svoboda, domovina in družina …«, je povedal Kovšca, ter zbrane večkrat pozval k ohranitvi enotnosti iz leta 1991 tudi v prihodnosti. »Slovenijo lahko uniči in podre samo neenotnost ljudstva, nezaupanje v svoje sile in to, da verjamemo tistim, ki jim samostojna Slovenija nikoli ni bila ne želja ne potreba. Ohranimo torej spomin na osamosvojitev, na ljudi, ki so takrat dali svoja življenja, in na vse tiste, ki so pomagali pri tem zgodovinskem dogodku. Gradimo torej Slovenijo še naprej in ne pustimo nobenemu, da nam zaseje v dvom v pravičnost tega, za kar smo se borili in izborili«.

Predpraznični dan so obogatili člani Literarne sekcije KD Krka, Mešani pevski zbor Krka, harmonikar Jaka Podržaj ter solist Sašo Jelenčič z Nejcem Bavdkom na kitari. Prireditev je povezovala članica Kulturnega društva Krka, Anica Kozinc.

Več si preberite na spletni strani občine

Gašper Stopar

Zadnje novice

Sorodne vsebine