13.6 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

(Fotogalerija) Ivanški župan »predal štafeto« in odprl pomemben odsek ceste v Sobračah

Občina Ivančna Gorica je konec lanskega leta zaključila s prenovo lokalne ceste Sobrače – Sela pri Sobrače – Ježce v Krajevni skupnosti Sobrače. Dober kilometer dolg odsek ceste, ki je že vrsto let izjemno obremenjen s tovornim prometom, so uradno v uporabo predali v soboto, 18. januarja 2020. Prenova odseka je poskrbela tudi za boljšo varnost prometa.

Najmanjša krajevna skupnost v ivanški občini je tako dobila sodobno cesto, uporabniki pa predvsem varno in dovolj široko cesto. Cesta Sobrače – Ježce je bila že od nekdaj pomembna za krajane Sobračane. Po njej so vozili pesek iz bližnjih kamnolomov, ki so ga uporabljali pri vseh gradbenih delih. Vozil pa je dnevno tudi delavski avtobus v Usnjarno Šmartno in Predilnico Litija. Ti zlati časi so žal že minili, prihajajo pa novi še lepši. Župan Dušan Strnad je v nagovoru povedal, da je bila investicija vredna dober milijon evrov, kar je kar velik zalogaj za našo občino. Vendar delati dobro za varnost naših občanov je najbolj pomembno. Nekaj so pri izgradnji prispevali lastniki peskokopov, glavnina sredstev pa je šla iz občinskega proračuna. Ob zaključku se je zahvalil tamkajšnjim krajanom za potrpljenje v času gradnje, izvajalce pa pohvalil za hitro in kvalitetno opravljeno delo.

V imenu Krajevne skupnosti Sobrače je zbrane nagovorila namestnica predsednika Damjana Fajdiga. Povedala je, da je cesta za prebivalce na obrobju ivanške občine pomembna in velika pridobitev tako za kraj in širšo skupnost. Če je bila cesta pred obnovo preobremenjena in nevarna, je po zaključku bistveno varnejša za vse udeležence. Krajani so še posebej veseli pločnika in javne razsvetljave, saj je s tem poskrbljeno za varno sprehajališče in pešpot. 

Prenova ceste je bila velik izziv tudi za izvajalsko podjetje Rekon. Direktor podjetja Aleš Zaviršek je po izvedbi zadovoljen in ponosen, da so bili izbrani za prenovo, saj cesto dnevno uporabljajo. Dodal je še, da je cesta široka šest metrov, narejen kompleten ustroj cestišča, zgrajen pločnik, obnovljena meteorna kanalizacija in urejena cestna razsvetljava.

Program so popestrili pevci Moškega pevskega zbora Prijatelji in domači glasbeniki. Prireditev je povezovala nekdanja predsednica sobraške krajevne skupnosti Tanja Fajdiga, ki je vse zbrane povabila na jubilejni deseti Sobraški pohod. Blagoslov je opravil šentviški župnik Izidor Grošelj.

Slovesne otvoritve se je udeležil tudi župan sosednje občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko. Kot je povedal Strnad, sta si župana sedaj simbolično predala “štafetno palico”, saj ima tudi šmarška občina v načrtu prenovo ceste od začetka meje med občinama do vasi Ježce.

Več si preberite na spletni strani občine

Gašper Stopar

Zadnje novice

Sorodne vsebine