30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

(fotogalerija) Beseda – od nekdaj do zmeraj: slovenski kulturni praznik smo počastili v Zagradcu

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik smo v občini Ivančna Gorica počastili z osrednjo prireditvijo v dvorani Kulturnega doma Zagradec. Prireditev pod geslom Beseda – od nekdaj do zmeraj je bila oblikovana v soorganizaciji Kulturnega društva Zagradec, Občine Ivančna Gorica in Zveze kulturnih društev občine Ivančna Gorica.

Preplet pesmi, misli in spominov na našega največjega pesnika Franceta Prešerna, je obogatil osrednji gost Željko Kozinc, s podrobnejšo predstavitvijo knjige Lepote in vrednote treh dolin. Kulturni program so oblikovali zagraški kulturniki: Otroški pevski zbor Zagradec, Mešani pevski zbor Zagradec in Tamburaška skupina Zagradec, literarne utrinke pa so delili člani Gledališke skupine Zagradec in recitatorji iz Podružnične šole Zagradec.

V pozdravnem nagovoru je v dvorani zagraškega kulturnega doma župan Dušan Strnad izrazil zadovoljstvo, da smo ravno zaradi kulture in takšnih ljudi kot je bil Prešeren ohranili svojo besedo in kulturo ter s tem tudi narod. »Tudi v Ivančni Gorici smo lahko ponosni na vse tiste izjemne posameznike in institucije, ki sooblikujejo kulturno podobo naše občine.« Ob prazniku se je zahvalil številnim kulturnim društvom, kulturnim delavcem, šolam ter knjižnici, ki pripomorejo in skrbijo, da kultura v naših krajih še kako živi. 

V nadaljevanju je osrednji gost ob prazniku, Željko Kozinc, pisatelj, pesnik, dramatik, scenarist, novinar podrobneje predstavil 10. knjigo Domoznanske zbirke občin Ivančna Gorica, Dobrepolje in Grosuplje Lepote in vrednote treh dolin. Knjiga je izšla pred koncem minulega leta, v njej pa je avtor na zanimiv način popisal naravne, kulturne in druge znamenitosti treh občin nekdanje skupne občine Grosuplje. V pogovoru se je še posebej osredotočil na občino Ivančna Gorica, saj po njegovem mnenju ponuja največ zanimivosti, ki privlačijo popotniško srce. Poleg izjemne kulturne dediščine, je po besedah avtorja občina Ivančna Gorica vir izjemnih naravnih zakladov. Popotniku ponuja slapove, kraške jame in čudovite razglede. »Če se postavimo na Obolno, Gradišče nad Višnjo Goro, Gradišče nad Stično ali Korinjski hrib vidimo slovensko deželo v malem in nekaj kar združuje vse njeno lepoto. To je eden najlepših delov naše domovine«, je med drugim povedal Kozinc ter zbranimi delil voščilo ob prazniku: »Na ozemlju občine že dolga stoletja utripa zatišno srce našega ljudstva, srce duha, kulture in izročil zgodovine. Vraščeno je tudi v kulturno jedro Slovencev, ki se imenuje Prešeren. Ta veliki mož, nacionalni svetnik, nam iz svojega daljnega, samotnega in nesrečnega življenja v našo današnjo duhovno hišo pošilja svojo Zdravljico, da nam »srce razjasni in oko«. Da končno dosežemo tisto, kar sporoča v njeni tretji kitici: »Edinost, sreča, sprava nazaj naj k nam se vrnejo …« 

Vsi prisotni so si po prireditvi v stavbi nekdanje stare šole, kjer je urejena galerija Meduzza, ogledali še razstavo z naslovom Kamen v objemu vode. Očesu so bili na ogled uporabni umetniški izdelki iz kamna, katerih avtor je domačin Primož Erjavec in fotografska razstava udeležencev fotografsko-računalniškega krožka Univerze za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica. Da pa je vsebina dobila svojo težo, so bili v razmislek pripravljeni haikuji avtorja Matjaža Marinčka.

Za prijetno druženje ob prigrizku, so ob zaključku poskrbeli člani Turističnega društva Zagradec in članice Aktiva podeželskih žena Lisičke.

Več si preberite na spletni strani občine

Gašper Stopar

Zadnje novice

Sorodne vsebine