4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Dan državnosti

»Ljudstvo in politiki so praznovali dan državnosti« se je glasil naslov članka na petkovi prvi strani Dela (26. junij). Ker naslov prispevka nakazuje vsebino in sta bili nad člankom objavljeni tudi fotografiji praznovanja Dneva državnosti (ena s Prešernovega trga z množico na »alternativni proslavi«, kjer prazničnih slovenskih zastav skoraj ni bilo, so pa bile opazne neke črnordeče zastave in druga s Kongresnega trga s predstavniki države in povabljenimi, zanimivo, z Janezom Janšo v ospredju),  je logični zaključek, da naj bi množica na Kongresnem trgu predstavljala slovensko ljudstvo, ki ga politika (Janša?) »ignorira«.

Je to tudi resnica? So nezadovoljni Ljubljančani, ki so napolnili Kongresni trg in ki biciklirajo ob petkih v centru Ljubljane, reprezentativni predstavniki prebivalcev Slovenije – ljudstva?  Vsebina njihove prireditve je medijsko zamolčevana, saj ni šlo za kulturni dogodek. Zanimivo, da so na to opozorili t. i. rumeni jopiči, ki so se pred prihodom »ljudstva« postavili pred Prešernov spomenik. So na ta način simbolično zaščitili simbol slovenske kulture? (Zdravljica: … Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet …). Imeli so slovenske zastave in velik napis Za Slovenijo ter plakat Anarhisti so levi fašisti. 

Državna proslava je potekala v skladu z zdravstvenimi omejitvami. Uvodni del je pripadel slovenski častni četi in predsedniku države Borutu Pahorju. Njegov govor je bil kratek in zelo poveden, da »smo do samostojne slovenske države prišli v času slovenske politične pomladi, na valu velikih demokratičnih sprememb in da brez demokracije tudi ne bo njene svetle prihodnosti«. Sledila je proslava, ki je pomenila poklon domovini, njeni naravni lepoti in njenim ljudem. Bilo je dostojanstveno!

Iva Pavlin Žurman, Solkan

Zadnje novice

Sorodne vsebine