6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

S celovitimi trajnostnimi rešitvami do sanjske hiše

Piše: M. Bo.

V podjetju Rihter iz Ljubnega ob Savinji, ki je specializirano za izdelavo hiš in objektov po meri kupca, stavijo na individualnost in prilagodljivost.

Sodoben način graditve montažnih hiš temelji na interdisciplinarnih znanjih in veščinah vseh deležnikov v tem procesu. Premišljene, dovršene in z okoljem skladne arhitekturne rešitve, podprte s prodajnim svetovanjem, zagotavljajo optimalno razmerje arhitekturnih želja in finančnih zmožnosti naročnikov. V času iskanja idej in definiranja objekta se izdela natančna finančna vrednost investicije in popolna projektna dokumentacija, ki skupaj s premišljenimi arhitekturnimi rešitvami in z odličnimi ter okolju prijaznimi sistemi graditve zagotavlja najboljšo bivanjsko ugodje ob minimalni porabi energije.

Vse to so načela trajnostne gradnje, ki na dolgi rok pomenijo minimalne stroške obratovanja objekta in na koncu življenjske dobe tudi enostavno, okolju prijazno in poceni razgradnjo. Prav zato se investicija ob upoštevanju vseh omenjenih vidikov tovrstne gradnje odraža tudi kot odlična finančna naložba. »V podjetju Rihter se zavedamo, da je vse našteto zelo pomembno, zato pri graditvi hiš vsa navedena področja v celoti upoštevamo in jih kar se da strokovno izvajamo s pomočjo zaposlenih in zunanjih strokovnjakov,« pravijo v družinskem podjetju Rihter, ki je v treh desetletjih postalo eno najuspešnejših podjetij na področju graditve sodobnih montažnih hiš. Poseben poudarek dajemo celostnim rešitvam, ki so bistvene za doseganje prej omenjenih načel. Pri tem pa seveda vedno v ospredje postavljamo potrebe, želje in zadovoljstvo strank.

Dodajajo, da so njihove rešitve podprte z najsodobnejšimi računalniškimi tehnologijami, poleg tega ves čas upoštevajo nove smernice in tehnologije v gradbeništvu ter se izobražujejo na komplementarnih področjih. »Z lastnim razvojem iščemo nove rešitve za dolgoročni trajnostni obstoj hiš,« pravijo.

Oblikovanje, gradnja, vzdrževanje

V podjetju Rihter pri tehnologiji projektiranja uporabljajo proces BIM (Building Information Modeling). »To je izdelava digitalnih grafičnih (prostorskih) modelov in pisnih digitalnih informacij objekta, s pomočjo katerih izdelamo tako imenovani digitalni dvojček. To nam omogoča enostavnejši način projektiranja, lažjo prostorsko predstavitev stranki, natančno finančno vrednotenje projekta, nadzorovan potek graditve in vzdrževanja skozi celoten življenjski cikel. Zelo pomembna lastnost BIM je tudi zmožnost pravočasnega odkrivanja napak in njihova odprava že v začetni fazi projektiranja in ne na gradbišču, kar je pri graditvi montažnih hiš izrednega pomena,« pravijo.

Pri snovanju montažne hiše se zelo natančno posvečajo njenemu toplotnemu ovoju, statičnim rešitvam ter zrakotesnimi in hidroizolacijskimi detajli. Vse našteto je ključno za trajno kvaliteto vsakega montažnega objekta. Toplotna izolacija v ovoju preprečuje ohlajanje objekta pozimi, poleti pa njegovo pregrevanje. »Toplotna izolativnost naših konstrukcijskih sistemov je odlična in močno presega zakonsko predpisano toplotno prehodnost zunanjih konstrukcijskih elementov. S konstrukcijskimi sistemi Rihter lahko dosegamo različne standarde gradnje, od nizkoenergijskih, pasivnih, ničenergijskih do plusenergijskih stavb.«

Posebno pozornost posvečajo toplotnemu ovoju, ki je eden najpomembnejših delov vsakega montažnega objekta.(Foto: Rihter)

Individualnost in prilagodljivost

Ključni vodili podjetja sta individualnost in prilagodljivost; vsak njihov projekt temelji na sodelovanju z naročnikom in upoštevanju njegovih želja in potreb. Ob tem so objekti, ki jih gradijo po načelih trajnostne gradnje, arhitekturno popolni, funkcionalni, energetsko varčni, zdravi in udobni za bivanje. Vsak objekt je unikaten, edinstven in je prav vsakega posebej treba načrtovati od začetka do konca. Kupcem ponujajo celovite trajnostne rešitve pri reševanju njihovih stanovanjskih potreb. Svoje storitve so z leti dopolnjevali in danes vse rešitve in storitve ponujajo na enem mestu – ter jih tudi kvalitetno izvedejo. Dobro izobražena in usposobljena kadrovska struktura brez težav projektira in gradi tudi najzahtevnejše in tehnološko najnaprednejše montažne objekte. »Smo podjetje z močnim poudarkom na uvajanju naprednih sistemov vodenja projektov in sodobne organizacije poslovanja, ki vodi v poslovno odličnost. Strankam želimo v prihodnje zagotoviti popolno storitev pri reševanju stanovanjskih potreb, kar pomeni ureditev nakupa parcele, projektiranje, graditev in vzdrževanje novozgrajenega objekta.«

»Živimo v času, ko je vsaka minuta pomembna, saj je nenehno usklajevanje službenih in družinskih obveznosti postalo naš vsakodnevni izziv. Ker vemo, da se s tem izzivom spopadajo tudi naši naročniki, jim skušamo skrajšati in poenostaviti pot do novega doma z različnimi individualnimi pristopi. S podpisom pogodbe prevzamemo odgovornost, da bomo novo hišo zgradili kakovostno in strokovno ter z največjo mero popolnosti,« poudarjajo v podjetju Rihter, kjer so že številnim kupcem pomagali uresničiti njihove zamisli o popolnem domu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine