6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Energijsko varčne, trajnostne in brezčasne montažne Žiher hiše

Piše: C. R.

Podjetje Žiher, d. o. o., ima skoraj 40-letno tradicijo v gradbeništvu, od leta 2004 pa konkurira na trgu graditve varčnih montažnih hiš, cenovno dostopnih in z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno.

V teh letih je podjetje pridobilo veliko izkušenj, referenc in zadovoljnih strank ter si ustvarilo zelo dobro javno podobo. Podjetje je registriralo lastno blagovno znamko Žiher hiše®, v Ljubljani pa ima svojo poslovno enoto Žiher Studio – razstavni salon montažnih Žiher hiš in parketov, kjer strankam osebno svetujejo in jim pomagajo pri graditvi ali prenovi.

Posledica pravilnih poslovnih odločitev je hiter napredek, rast in razvoj podjetja: »V vseh teh letih nam ni bilo vedno lahko, vendar smo se v 15 letih naučili, usposobili in razvili najboljšo hišo Žiher na svetu, v kateri je račun za elektriko nižji kot račun za telefon. Na koncu stranka plača samo omrežnino, kar je v teh časih ključnega pomena, saj vemo, da se vsi energenti nenehno dražijo,« pravi direktor Žiher hiš Marko Žiher.

Leta 2018 je bila v Ormožu postavljena lastna proizvodna hala, kjer se proizvedejo vse montažne hiše pod blagovno znamko Žiher hiše, ki jih odlikuje tehnološka dovršenost energetskega ovoja, izpopolnjena z vrhunsko tehnologijo ogrevanja in prezračevanja nemškega proizvajalca. Vsi ti elementi so rezultat najsodobnejše infrastrukture, tehnološkega razvoja in strokovnosti, končni produkt pa izpolnjuje kriterije gradnje po standardu sNES (skoraj nič-energijske stavbe), kar pomeni objekt z zelo visoko energetsko in energijsko učinkovitostjo oz. izredno majhno količino potrebne energije za delovanje.

Nedavno so lansirali tudi novo linijo t. i. modularnih SmartHouse, to je manjših hišk. Prednost modularne graditve je v njeni cenovni dostopnosti, pri čemer se ni treba odreči kakovosti in masivnosti montažne gradnje. Modularno gradnjo odlikuje hitra izdelava hiše v proizvodni hali in postavitve na terenu, kar predstavlja ključno konkurenčno prednost na trgu. Novost je tudi vgrajevanje sončne elektrarne v kombinaciji s hranilnikom energije z inverterjem v tipske Žiher hiše in SmartHouse.

V podjetju stremijo predvsem k zadovoljstvu strank s t. i. hišami prihodnosti, ki omogočajo tako prihranek pri energiji, var(č)nost kot tudi izjemno kakovostno udobje bivanja. Svojim strankam so na voljo na sedežu podjetja v Moškanjcih ali v lastnem Žiher Studiu v Ljubljani, kjer lahko pridobijo informacije o celotnem poteku graditve – od idejne zasnove in vse do vselitve glede na želje in potrebe ter lokacijske zahteve.

edavno so lansirali tudi novo linijo t. i. modularnih SmartHouse, to je manjših hišk. (Foto: Žiher hiše)

Korak v pravo smer: vzpostavitev lastnega lesnopredelovalnega centra

Proizvodnja in montaža hiš vsako leto narašča in zaradi vse večjega povpraševanja po montažnih Žiher hišah je investicija v lesnopredelovalni center predelave hlodovine ter izdelave lepljenih nosilcev KVH in BSH naslednji nujen korak v razvoju podjetja. S prijavo za pridobitev subvencije ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je podjetje pridobilo zeleno luč za realizacijo prijavljene naložbe v razpisu za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo.

Z vzpostavitvijo lesnopredelovalnega centra bo podjetje pripomoglo k povečanju samooskrbe in postalo manj odvisno od zunanjih dobaviteljev, nihanja cen surovine ter bo omogočilo dobavo visoko kakovostnega produkta, po katerem je veliko povpraševanje. Cene surovine in posledično lepljenih nosilcev precej nihajo, dobavni roki se podaljšujejo, kar bistveno otežuje proces proizvodnje in dobavo hiš v optimalnem časovnem okviru. Z realizacijo vzpostavitve lesnopredelovalnega centra bo podjetje povečalo število na novo zaposlenih in tržni delež, pripomoglo k boljšemu gospodarskemu stanju v Podravju in širši okolici ter uvedlo nove sodobne in inovativne tehnologije. Lasten predelovalni obrat bo povečal dodano vrednost predelave lesa in bistveno pripomogel k razvoju lesne industrije na lokalni ravni.

Nov proizvodni obrat predelave lesa bo tako povsem na novo postavljen in opremljen z vso potrebno najnovejšo opremo, tehnologijo in digitalizacijo proizvodnje od hloda do končnega produkta. Vključeval bo skladiščenje hlodov na prostem, razrez na posamezne produkte, naravno in tehnično sušenje lesa.

Investicija v lesnopredelovalni center z lastno žago ter proizvodnjo lepljenih nosilcev KVH in BSH ne bo zagotovila samo stabilne dobave surovine, neodvisnosti od nihanja cen, dolgih čakalnih rokov, temveč tudi zmanjšanje stroškov, povečano proizvodnjo, večjo dostopnost materiala, potrebnega za proizvodnjo hiš, optimizacijo proizvodnje, povečan dobiček, nadaljnjo rast in razvoj podjetja. Hkrati bo pripomogla k zmanjševanju onesnaževanja okolja (najsodobnejša tehnologija in oprema ter omejen prevoz na dolge razdalje). Poleg samooskrbnosti s slovenskim lesom stremijo tudi k prodaji žaganega lesa ter lepljeih nosilcev KVH in BSH, kar zagotavlja nov vir prihodka in tržno naravnanost projekta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine