15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Družinsko podjetje, ki združuje tradicijo z inovativnostjo na področju gradbeništva v Sloveniji

 

 

Piše: Andraž Grad

 

Podjetje Žiher, d. o. o., je družinsko podjetje, ki je nastalo že leta 1983, ko sta zakonca Žiher ustanovila podjetje za prevoz betona. Danes se podjetje razvija in uspeva že 41 let.

 

Direktor podjetja je Marko Žiher. Podjetje se ukvarja s projektiranjem in z graditvijo nizkoenergijskih montažnih hiš, pa tudi s prodajo programa Tilo. Slednji zajema predvsem talne obloge oziroma naravne parkete, terase, lesene stopnice in fasade, linolej in pluto. Kot nam pove ime, gre za izdelke avstrijskega proizvajalca Tilo. Prav tako pa podjetje ponuja tudi tovrstne izdelke prav tako avstrijskega vodilnega podjetja Admonter. Kot smo izvedeli od solastnice podjetja in arhitektke Tine Preac, se danes podjetje ukvarja s proizvodnjo od hloda do hiše, torej omogoča strankam uresničitev celotnega procesa graditve. Žiher, d. o. o., pa ima poleg že naštetih izdelkov in storitev v svoji ponudbi tudi lesne surovine oziroma nosilce BSH, KVH in celoten gradbeni les.

 

Žiher, d. o. o., ponuja svojim strankam raznoliko izbiro montažnih hiš.

 

Dolga tradicija kakovosti

 

Družinsko podjetje Žiher se ponaša z dolgoletno tradicijo na svojem področju. Sedež podjetja je v Moškanjcih v občini Gorišnica med Ptujem in Ormožem. Od leta 2011 pa ima svoj razstavni salon montažnih hiš in parketov tudi v ljubljanski industrijski coni Stegne, kjer strankam osebno svetujejo glede graditve in prenove, kot tudi iščejo ustrezne in dobre odločitve. Skozi leta si je podjetje nabralo veliko izkušenj in je znano po svoji kakovostni graditvi in pravočasni izvedbi. Pri poslovanju si prizadeva za zadovoljevanje potreb trga, pa tudi za širjenje nabora storitev in za strokovno znanje zaposlenih. Prav zaradi tovrstnega prizadevanja je podjetje raslo skozi leta in desetletja ter svojo dejavnost razširilo na vse, s čimer se ukvarja sedaj. Sama kakovost in profesionalnost podjetja in storitev, ki jih ponuja, pa najbolj kaže dejstvo, da številni Slovenci ravno podjetju Žiher zaupajo graditev svojih hiš, hkrati pa podjetje uspešno posluje tudi v tujini. Poleg tega, da so hiše izdelane od hloda do hiše na ključ, pri čemer uporabljajo slovenski les, je posebnost hiš tega podjetja tudi v tem, da so opremljene z materiali in s tehnologijami, ki ustrezajo najnovejšim standardom.

 

Hiše so na voljo v različnih oblikah in velikostih.

 

Samooskrbna in okolju prijazna tehnologija

 

Pri graditvi energijsko samozadostnih hiš in njihovem opremljanju podjetje uporablja preverjeno in kakovostno tehnologijo, kot je učinkovit, pameten in enostaven Viessmannov sistem, ki omogoča samozadostnost hiš. Gre za sistem prezračevanja, ogrevanja, pridobivanja električne energije in priprave tople vode, ki je okolju prijazen in maksimalno znižuje ogljični odtis. Njihove hiše tako ne potrebujejo dodatnih virov in niso neposredno odvisne od dobaviteljev energije. Ker je glavni dejavnik prijetnega bivanja predvsem sestava sten, na tem področju podjetje prav tako usmerja stranke. Ponuja pa tudi celovito rešitev, imenovano »tri v enem«, ki omogoča enostavno namestitev in uporabo ter vključuje toplotno črpalko, centralni toplotni sistem z rekuperacijo zraka in fotovoltaiko.

 

Hiše so na voljo v različnih oblikah in velikostih.

Pametne hiše prihodnosti

 

V pogovoru s Tino Preac smo izvedeli, da je med novimi proizvodi podjetja tudi t. i. hiša smart house, drugače povedano pametna hiša. Gre za modularno gradnjo, ki uporablja vgradne materiale vrhunske kakovosti. Hiše so narejene po meri in so na voljo v različnih velikostih. Zasnovane so s poudarkom na varčnosti in izolativnosti toplote, kar omogoča stanovalcem, da imajo čim nižje stroške za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti. To pa jih ne prikrajša za kakovostno in udobno življenje po sodobnih standardih. Različni bivalni modeli pa omogočajo strankam, da izberejo hišo, ki najbolj zadovoljuje njihove potrebe in estetske želje. Glede na zdajšnje potrebe so hiše  »smart« vsekakor hiše, ki so prijazne ne le do vaših denarnic, temveč tudi do narave in okolja. Graditev takšnih hiš je hkrati tudi nova tržna niša, ki lahko v bližnji prihodnosti korenito spremeni pristop do graditve hiš in stanovanjskih prostorov. Podjetje Žiher je lani prav tako v Ormožu odprlo Lesni center Žiher les, ki je center za predelavo lesa, kjer preoblikujejo slovenski les za slovenske domove.

OKVIR

Arhitektka Tina Preac: »Naš moto je od slovenskega hloda do slovenske hiše.«

 

Foto: Tina Preac

 

Podjetje Žiher, d. o. o., se je udeležilo tudi letošnjega sejma graditeljstva Dom, ki je potekal na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Tam smo o samem podjetju in o njihovem novem produktu govorili s solastnico podjetja arhitektko Tino Preac.

 

Bi izpostavili katerega od vaših novejših proizvodov?

Vsekakor je med našimi novimi proizvodi linija hiš, imenovanih  »smart house«. Gre za modularne hiše, ki so dejansko narejene po meri. To pomeni, da je načrtovan vsak centimeter. So cenovno ugodne in bivanjsko udobne za vsakega uporabnika oziroma kupca. Resnično gre torej za naš novi proizvod, ki je namenjen tudi za širši trg, pravzaprav za celotno Evropo. Naša linija omenjenih hiš »smart house« ima tudi več velikosti, kot so M, L ali XL. Vsekakor moram poudariti, da so te hiše ta čas zelo popularne tako med Slovenci kot tudi med prebivalci sosednjih držav. Navzoči smo namreč tudi na tujih trgih, predvsem pri naših sosedah Hrvaški in Avstriji ter v Nemčiji.

 

Bi glede podjetja omenili še kakšno novost?

No, lansko jesen je začel delovati nov lesni center. To pomeni, da smo postali surovinsko neodvisni. Zagotavljamo si svoj les, ki prihaja s Pohorja, ga predelamo v gradbeni les in nato vgrajujemo v naše hiše. V skladu s tem se naš novi moto glasi »Od slovenskega hloda do slovenske hiše«.

 

Kako lahko naši bralci, ki bi radi o podjetju Žiher izvedeli več, stopijo z vami v stik?

Potencialni kupci lahko za več informacij obiščejo našo spletno stran https://ziher-hise.si/. Prav tako nas lahko najdejo na družbenih omrežjih. Smo sicer v Moškanjcih, svoj salon pa imamo tudi v Ljubljani v industrijski coni v Stegnah 11.

 

Arhitektka Tina Preac

Medstavka:

Družinsko podjetje Žiher se ponaša z dolgoletno tradicijo na svojem področju.

V lanskem letu je podjetje Žiher, d. o. o., odprlo tudi svoj lesni center, kar pomeni, da je surovinsko neodvisno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine