25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Nemčija s Španijo dosegla dogovor o vračanju migrantov

Berlin in Madrid sta v ponedeljek dosegla dvostranski dogovor o vračanju migrantov v Španijo, ki so bili pred prihodom v Nemčijo že registrirani v Španiji. Dogovor bo začel veljati v soboto, Nemčiji pa za vračanje migrantov ni bilo treba dati vzajemnih zavez, so danes sporočili z nemškega notranjega ministrstva.

 

V skladu z dogovorom  bi morali biti migranti vrnjeni 48 ur po prihodu v Nemčijo, je po poročanju nemškega portala Deutsche Welle pojasnila tiskovna predstavnica ministrstva Eleonore Petermann.

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo konec tedna mudila na neuradnem obisku v Andaluziji, kjer jo bo gostil španski kolega Pedro Sanchez. Osrednja tema bodo migracije.

Pogovori z Italijo in Grčijo o podobnih dvostranskih dogovorih še potekajo. Nemški notranji minister Horst Seehofer je sicer junija dejal, da želi dogovore skleniti do konca julija ali v začetku avgusta.

Merklova je konec junija soglasje o vračanju migrantov po njenih navedbah dobila še od okoli 15 drugih držav članic EU. Med njimi ni bilo Slovenije. Kdaj bodo dogovori sklenjeni, ni znano.

O pogajanjih z drugimi državami sta se nemški sestrski stranki Krščansko-demokratska unija (CDU) Merklove in Seehoferjeva Krščansko-socialna unija (CSU) dogovorili po migracijskem sporu junija. V pogovore so pozneje privolili še koalicijski socialdemokrati (SPD). Tedaj je Seehofer grozil z enostranskimi ukrepi, če bi pogovori z drugimi državami propadli.

Zadnje novice

Sorodne vsebine