24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Kdo nam laže glede finančnih težav Mariborske knjižnice? Zavod trdi eno, mariborski občinarji pa povsem nekaj drugega!

Piše: Gašper Blažič

Pred skoraj tednom dni smo na tej spletni strani pisali o velikih finančnih težavah, ki jih ima Mestna občina Maribor, posledično pa tudi vsi javni zavodi, ki so finančno odvisni predvsem od te občine, čeprav jih deloma sofinancirajo tudi okoliške občine ter (preko ministrstev) tudi država. 

Namreč, naši viri so sporočili, da Mariborska knjižnica ne plačuje rednih finančnih obveznosti, saj za to nima sredstev.

Novinarska vprašanja smo poslali tako na vodstvo knjižnice kot tudi na Mestno občino Maribor. Naj še enkrat ponovimo odgovor, ki nam ga je poslal direktor Mariborske knjižnice mag. Klemen Brvar:

“Mariborska knjižnica je večinsko financirana s strani glavnega ustanovitelja Mestne občine Maribor (približno 70 %). Ostala sredstva zagotavljajo občine soustanoviteljice in pogodbene partnerice. Delež sredstev za nakup knjižničnega gradiva in izvajanje nalog Osrednje območne knjižnice prejmemo od Ministrstva za kulturo RS. Do sprejetja proračunov občin in podpisa pogodb o financiranju za leto 2024 smo na začasnem financiranju in večina financerjev sredstev za obratovalne stroške ne nakazuje. Tudi z Ministrstvom za kulturo še ni podpisana pogodba in posledično še ni nakazil. Ker so tekom začasnega financiranja zagotovljena le sredstva za pokrivanje stroškov dela, ne pa tudi za pokrivanje materialnih stroškov in nabavo knjižničnega gradiva, imamo težave pri pokrivanju tekočih obveznosti za obratovalne stroške knjižničnih enot in nakupu knjižničnega gradiva. Obveznosti delno pokrivamo z lastnimi sredstvi, nekatere so neplačane in jih bomo poravnali, ko bomo prejeli sredstva s strani financerjev. O težavah z zamudo pri plačilu obveščamo naše dobavitelje.”

Opomba: poudarki so zaradi lažjega razumevanja narejeni s strani uredništva.

Odgovor s strani Mestne občine Maribor je prišel šele danes. Zanimalo nas je, ali so s temi finančnimi težavami seznanjeni in ali financiranje Mariborske knjižnice s strani Mestne občine Maribor (MOM) res poteka redno, glede na to, da je proračun MOM največji finančni vir omenjene knjižnice.

Odgovor se glasi takole: “Na MOM nismo seznanjeni z informacijami, ki jih navaja vaš vir in nas zelo presenečajo, saj financiranje knjižnice poteka redno.”

Povedano drugače: mariborska občina trdi, da vse poteka normalno in v najlepšem redu. Odpravili pa so nas – po šestih dneh – povsem na kratko. Za razliko od mariborskih občinarjev je vodstvo knjižnice odgovorilo praktično takoj in to argumentirano. Kdo nam torej laže?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine