14.2 C
Ljubljana
četrtek, 19 septembra, 2024

V Šmarjeti se popoldne začenjajo 3. Karlovškovi dnevi

Piše: C. R., STA

V kulturni dvorani v Šmarjeti bodo danes popoldne s stand up komedijo Lucije Ćirović začeli 3. Karlovškove dneve, namenjene spominu na velikana slovenske narodopisne dediščine Jožeta Karlovška. Sledilo bo impro gledališče Happy Healthy Hairy, nato pa pogovorni večer s pisateljico Deso Muck.

Pogovor s pisateljico pripravljata Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ter Zavod za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice. S pisateljico bodo spregovorili o njenem literarnem ustvarjanju, tematikah, ki se jih loteva, humorju ter njenem gledališkem in televizijskem ustvarjanju.

Karlovški dnevi letos 3. leto potekajo v Šmarjeti, kjer se je Jože Karlovšek rodil. Bil je raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko ter slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar.

Jože Karlovšek v mladih letih (Arhiv Katarine Karlovšek)

Izdal je več knjig in strokovnih članov o slovenski hiši, slovenskem ornamentu, stavbarstvu. Povzpel se je med slovenske najvidnejše raziskovalce ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu ter s samosvojim načinom dela oral ledino na tem področju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine