22.1 C
Ljubljana
sobota, 18 maja, 2024

Razstava »Prvi stadion in prva tovarna športnega orodja na Slovenskem« na Gallusovem nabrežju

Pripravil: Jože Jan

Na Gallusovem nabrežju v Ljubljani bo med 8. aprilom in 8. majem na ogled razstava »Prvi stadion in prva tovarna športnega orodja na Slovenskem«. Razstavo je v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije pripravil Tehniški Muzej Slovenije.

Kot piše avtor razstave mag. Vladimir Vilman, le ta prikazuje zanimivo zgodbo, povezano z organizacijo in izvedbo prve »olimpijade« jugoslovanskega sokolstva, ki jo je Ljubljani leta 1922 zaupala Jugoslovanska Sokolska Zveza. Vključitev mednarodne gimnastične tekme je sokolskemu dogodku zagotovila mednarodno odmevnost.

Predpogoj športnega dogodka je bila izgradnja lesenega montažnega stadiona. Namenili so mu prostor med današnjo Linhartovo in Topniško cesto ter Zupančičevo jamo, v dolžini 300 in širini 250 metrov. Po zasnovi arhitekta Jožeta Jelenca je lesen montažni stadion izdelala delovna skupina ljubljanskega tesarskega mojstra Ivana Zakotnika. 250 delavcev je s prvimi gradbenimi deli pričelo februarja 1922, stadion pa je bil dokončan v treh mesecih.

Stadion je lahko sprejel 41.292 gledalcev, telovadni prostor pa je omogočal sočasno telovadbo 5.000 telovadcem. Ljubljana je takrat štela okoli 70.000 prebivalcev.

Mednarodne telovadne tekme so potekale 13. 14. in 15. avgusta 1922. Tekme so se udeležili predstavniki Belgije, Češkoslovaške, Francije, Luksemburga, Rusije in Jugoslavije. Na ljubljansko železniško postajo je takrat iz domovine in tujine prispelo 397 rednih in izrednih vlakov, ki so skupno pripeljali in odpeljali 520.000 potnikov. Gostujoče so nastanili po ljubljanskih šolah, kasarnah in drugih objektih. 15. avgusta 1922 se je po ljubljanskih ulicah sprehodila svečana povorka, v kateri je sodelovalo 4.000 čeških sokolov, 10.000 jugoslovanskih sokolov, sokoli ruske narodnosti in 221 konjenikov sokolske konjenice. Skupno se ja na ljubljanskih ulicah zbralo okoli 100.000 ljudi.

Športne pripomočke za orodno telovadbo je za ta dogodek izdelala tovarna JOR (Jakob Oražem Ribnica), ki je imela kovinarsko, mizarsko in usnjarsko delavnico. V tovarni JOR, katere aktivnosti bodo prav tako predmet razstave na Gallusovem nabrežju, so izdelovali 241 različnih vrst športnih pripomočkov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine