14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Profesor gor ali dol, Prebilič širi neresnice o Gazi!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

“Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico in Gazo je naravnost idiotsko. V Srebrenici so sistemsko pobili ujetnike, v Gazi gre za bojevanje. Genocid je potrebno dokazati. Pravno. Da Izrael sistematično, načrtno uničuje palestinski narod,” je zapisal varnostni strokovnjak Boštjan Perne. 

Levica, ki v današnjem času vse pogosteje kaže antisemitski sentiment, dogajanje v Gazi rada primerja z genocidom, še preden o tem odloči katerokoli mednarodno sodišče. Da gre za neprimerno primerjavo, je na omrežju X opozoril varnostni strokovnjak Boštjan Perne, ko je posebej izpostavil neustrezno enačenje Gaze in Srebrenice. To je sicer v oddaji Tarča izpostavil obramboslovec in kandidat Vesne na evropskih volitvah Vladimir Prebilič. Hkrati je dejal, da je bilo v Gazi ubitih 35 tisoč žensk in otrok. “Gre za podatke, ki jih lansira Hamas, uporabljajo pa nekateri politiki. S podatki o žrtvah v Gazi Hamas uspešno manipulira, kakšne so realno žrtve ne vemo,” je prepričan Perne.

V Gazi ne gre za sistematično pobijanje ujetnikov, ampak za bojevanje
Perne poudarja, da v Gazi ne gre za sistematično pobijanje ujetnikov, ampak za bojevanje. Za potrditev genocida bi morali dokazati, da Izrael sistematično in načrtno uničuje palestinski narod. Izraelci bi torej morali Gazo najprej zasesti, razdvojiti moške od žensk in otrok, vse moške pobiti, ženske in otroke pa pregnati na Zahodni breg.

Varnostni strokovnjak Boštjan Perne (Foto: Polona Avanzo)

Vojni zločini niso avtomatično genocid
“Norost. In ja, to bi bil genocid. A vidite, kako nemogoča je ta primerjava? Idiotsko.” Seveda pa Perne ne trdi, da se v Gazi ne dogajajo tudi zločini, temveč izpostavlja, da je za genocid potreben načrt in sistematičen pristop za fizično uničenje Palestincev na območju Gaze. Česar pa ni zaznati.

Živi ščit je načrtna strategija Hamasa
Perne je priložil tudi uradna poročila in podatke, da je večina civilnih žrtev v Gazi posledica bojev med Hamasom in Izraelom. Hamasovci se namreč bojujejo za ščitom civilistov. Pri tem napadajo tarče oziroma objekte, ki so celo po vojnem pravu, pod posebnimi pogoji, lahko tarča napadov. Ob tem Perne še pojasni, da je “živi ščit” že utečena strategija Hamasa, ki civilistov ne umakne stran od spopadov, temveč jih poziva, naj ostanejo. To tudi pojasni, zakaj ima Hamas skladišča orožja in štabe v civilnih objektih. Toda, ko Hamas uporabi objekt za lastno delovanje, objekt izgubi pravno zaščito civilnega objekta. “Hamas bi moral storiti vse za zaščito civilnega prebivalstva in civilnih objektov pod njihovim nadzorom pred učinki napadov, dela pa ravno obratno!” pojasni strokovnjak, ki dodaja, da bo preiskava zločinov po vojni zagotovo sledila, vendar je ob tem izločanje odgovornosti Hamasa za palestinske žrtve neobjektivno.

Vsaka žrtev je preveč. Otroci ne bi smeli umirati. Ampak od “strokovnjakov” bi pričakoval resnost ne nakladanja,” še dodaja Perne.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine