16.6 C
Ljubljana
nedelja, 8 septembra, 2024

Pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V četrtek, 10. februarja in petek, 12. februarja ob 19.30 se bo v Cankarjevem domu predstavila izvrstna slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak z Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom Simona Krečiča.

Koncert nadomešča zadnji koncert v sezoni 2019/2020 za Oranžni abonma, ki naj bi obeležil častitljiv 80. življenjski jubilej prve dame slovenskega pianizma Dubravke Tomšič Srebotnjak.

Pod taktirko Simona Krečiča bo z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedla dva klavirska koncerta Ludwiga van Beethovna: Koncert za klavir in orkester v G-duru in Koncert za klavir in orkester v Es-duru »Imperator«. Na programu bo tudi delo »Naturae vox – klic narave« Alojza Srebotnjaka, pokojnega življenjskega sopotnika Dubravke Tomšič Srebotnjak. Alojz Srebotnjak je kompozicijo študiral pri Lucijanu Mariji Škerjancu in se izpopolnjeval v tujini.

Dubravka Tomšič Srebotnjak je častna članica Slovenske filharmonije in med svetovno najbolj uspešnimi koncertnimi pianistkami 20. stoletja. Zaradi izjemnega talenta je Arthur Rubinstein na jugoslovanskem veleposlaništvu v ZDA osebno posredoval, da je dobila štipendijo za študij v Združenih državah.

Leta 2005 je bila izbrana za častno meščanko mesta Ljubljane, 2018 pa ji je predsednik Borut Pahor podelil zlati red za zasluge Republike Slovenije.

Od leta 1967 poučuje klavir na Ljubljanski Akademiji za glasbo, od leta 1975 je redna profesorica za klavir. Vzgojila je celo vrsto slovenskih pianistov in pedagogov.

Dubravka Tomšič je nastopila na več kot 3500 koncertih v ZDA, Evropi, Ameriki, Avstraliji, Aziji in Afriki. Njen repertoar s klavirsko literaturo vseh slogovnih obdobij je izšel na več kot 20 ploščah in 90 zgoščenkah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine