16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Ali je diktatura, če vlada koncert dovoli ali če ga prepove?

Slovenski protestniki že od vsega začetka poudarjajo, da je z Janševo vlado zavladala diktatura. S prižiganjem svečk so se poslavljali od demokracije, na protestih so nosili transparente, naj se v državo vrne demokracija. Vsa ta dejanja spodbujajo k razmišljanju, kaj je pravzaprav demokracija in kaj diktatura.

Prav nedavni primer, koncert hrvaškega pevca Thompsona, je glede tega zelo zgovoren, saj postavlja preprosto vprašanje: Ali je diktatura, če vlada koncert dovoli, ali če ga prepove? Opozicija, ki zase pravi, da je demokratična, je očitno mnenja, da je odobritev koncerta višek diktature te vlade, zato je interpelacija zoper ministra Hojsa več kot nujna. Ta je namreč upošteval odločbo sodišča, kar pa je za opozicijo nedopustno, saj je zanjo upoštevanje sodnih, ustavnih in drugih odločb ter zakonov diktatura – če se z njimi ne strinja seveda.

A takih primerov je še veliko. Prvi je bil protest “demokratično” razmišljujočih še pred zaprisego Janševe vlade. Takrat so “demokrati” protestirali proti sovraštvu. Resda so Janši in strankam, ki so se z njim povezovale, grozili s smrtjo, a takšno je očitno njihovo razumevanje demokracije. Po njihovem mnenju je demokracija takrat, ko se nekomu ni dovoljeno povezati s komer koli želi, ko ne sme svobodno sprejemati odločitev, ko morajo biti politiki prestrašeni, sicer jih je po besedah Svetlane Slapšak treba uničiti. Po njenih besedah je treba uničiti tudi Janšo, vse njegove podpornike in desne medije. A vse to zanje sploh ni diktatura.

Enako je bilo tudi s protesti v času pandemije, pa tudi zdaj, ko nam grozi drugi val. Protestniki pod demokracijo razumejo neupoštevanje opozoril zdravniške stroke, da je združevanje nevarno, in neupoštevanje vladne prepovedi združevanja več kot 500 ljudi. Za protestnike je demokratično tudi podiranje ograje na Trgu republike, ki je tam zato, ker protestov nikoli ne prijavijo. Zanje je demokracija tudi motenje državne proslave, žaljenje vojske, izzivanje, zmerjanje in napadi na policiste, ki seveda ne bi smeli ukrepati, saj je po mnenju tistih, ki protestirajo, diktatura že, če policist nekoga legitimira in popiše.

Ko je bila trenutna opozicija še na oblasti, je izjavila, da bo prepovedala privatno šolstvo in zdravstvo. Tudi v tem primeru zanje ni dileme: Prepoved privatnega šolstva in zdravstva je demokracija, kdor privatni šolstvo in zdravstvo podpira, pa je diktator.

Za stranke trenutne opozicije je demokratično tudi to, da delavci CSD otroke počakajo pred vrtcem in jih dajo v rejo, ali da sodišče nekoga obsodi brez dokazov.

Za mainstream medije je demokratično, da svoje mnenje lahko povedo v glavnem samo levo usmerjeni komentatorji. Desno usmerjene sicer včasih tudi povabijo v oddajo, a skrbno pazijo, da za razlago svojih stališč ne dobijo prav veliko časa. Sicer bi po mnenju medijev prevladala diktatura.

Prav tako se levičarjem zdi demokratično cenzuriranje prispevkov na družbenih omrežjih in YouTubu. Tudi tu skrbno pazijo, da ne bi ljudje na omrežjih uvedli diktature.

Dr. Žiga Turk je o domnevni diktaturi Janševe vlade pred kratkim zapisal: »Njegovemu prihodu na oblast bi morale slediti diktatura, zaplembe številk Mladine, zapiranje novinarjev, prepoved delovanja političnih strank, revščina, vojska na ulicah, državni udar, pretepanje protestnikov, internacija na Goli otok …«. A kot vidimo, se nič od tega ni zgodilo.

Nedolgo nazaj mi je nekdo rekel, da bi pa v takšni diktaturi, ki jo zdaj uvaja Janša, z veseljem živel.

Sonja Ličof

Zadnje novice

Sorodne vsebine