7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Predsednik republike Borut Pahor bo za kandidata za ustavnega sodnika predlagal Janeza Kranjca

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

V slovenski politiki se že dlje časa ne morejo domeniti, kdo bo novi ustavni sodnik Republike Slovenije. Po neuspešnih poskusih Anžeta Erbežnika, Andraža Terška in Barbare Zobec (le ta je umaknila že samo kandidaturo) bodo tokrat predstavniki ljudstva v kratkem odločali o novem kandidatu. Predsednik države Borut Pahor se je odločil za zaslužnega profesorja na pravnih fakultetah v Ljubljani in Mariboru, profesorja dr. Janeza Kranjca.

“Izvrstna izbira. Eden največjih strokovnjakov na svetu, sicer strah in trepet vseh študentov prava v Sloveniji, a hkrati izvrsten profesor. Old school akademik, z dostojanstvom in integriteto, ne kak poklicni podpisovalec peticij za globoko državo,” je glede izbire kandidata za novega ustavnega sodnika komentiral pravnik, publicist in svetovalec za odnose z javnostmi ministrstva za kulturo Mitja Iršič.

Vloga ustavnega sodišča v naši državi je ena najbolj pomembnih pravnih institucij. Tega se zaveda tudi predsednik republike Borut Pahor. Sodbe ustavnega sodišča so zelo pomembne za spoštovanje ustave in krepitev demokracije in človekovih pravic. Njegova vloga je neodvisna in odločitve devetih ustavnih sodnikov je po mnenju Pahorja potrebno spoštovati. Politiko poziva, da do dela ustavnih sodnikov izkazuje institucionalno zadržanost. Sodbe pa naj komentira zadržano in s spoštljivostjo. Predsednika Pahorja del slovenske javnosti lahko ob teh besedah samo začudeno vpraša, ali na očitne napake ustavnega sodišča javnost in politika ne smeta kritično opozoriti? Upajmo le, da bo Janez Kranjc izpolnil pričakovanja tako poslancev kot javnosti in bo zasedal mesto ustavnega sodnika. Le ta bo ob morebitni podpori v Državnem zboru zamenjal ustavno sodnico Dunjo Jadek Pensa.

Cenjen in spoštovan pravni strokovnjak

Izredni član SAZU in zaslužni profesor Janez Kranjc poučuje na Pravni fakulteti v Univerze v Ljubljani rimsko pravo in pravno zgodovino. Na Univerzi v Mariboru pa bodoče pravnike poučuje o nemški pravni terminologiji.

Na fakulteti in univerzi je opravljal različne funkcije. Dva mandata je bil prodekan in tri mandate dekan Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Več mandatov je bil predsednik statutarne komisije in član senata Univerze v Ljubljani. Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani že od ustanovitve leta 1994 vodi Mednarodni forum. Trenutno je na Univerzi v Ljubljani predsednik komisije za etična vprašanja. Glede referenc lahko le zapišemo, da gre za odličnega pravnega strokovnjaka, ki si zasluži večinsko podporo poslancev v Državnem zboru RS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine