12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Nova različica Partnerstva za razvoj: Premier Janez Janša kljub napadom nanj tudi opoziciji ponuja sodelovanje za soočenje Slovenije z razvojnimi izzivi

Piše: C. R.

Kabinet predsednika vlade Janeza Janše je sporočil, da je bil vsem predsednikom in predsednicama parlamentarnih strank, torej LMŠ, SD, SMC, Levica, NSI, SAB, DeSUS, SNS in poslancema narodnih skupnosti posredovan predlog sporazuma političnih strank in predstavnikov narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije o sodelovanju pri oblikovanju odgovorov na temeljne razvojne izzive v obdobju 2021–2022.

Politične stranke in predstavnika narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije bi omenjeni sporazum sklenile, zavedajoč se:

  • da je Republika Slovenija pred eno najzahtevnejših nalog – oblikovanja izhodne strategije iz časa epidemije, za kar ima na razpolago znatna sredstva EU;
  • da je pred nami pomembno obdobje predsedovanja Svetu EU v času poteka konference o prihodnosti Evrope;
  • da je nujno treba izpeljati nekatere sistemske reforme, ki so potrebne za ohranjanje in krepitev konkurenčnosti kot pogojem za  večjo blaginjo Republike Slovenije in so v skupnem interesu vseh državljank in državljanov in vseh parlamentarnih strank v Sloveniji.

Politične stranke in predstavnika narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije bi s podpisom sporazuma izrazile voljo in namero, da navedene naloge in cilje sooblikujejo skupaj, ne glede na to, ali so posamezne politične stranke v koaliciji ali opoziciji. Politične stranke in predstavnika narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije, bi s tem namenom sprejeli tudi pravila o vplivu in odgovornosti, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Gre sicer za podobno pobudo kot v času prve Janševe vlade, ko je tedanji (in sedanji) premier opozicijske stranke povabil k sodelovanju pri premagovanju razvojnih izzivov v okviru Partnerstva za razvoj. Ne glede na to, da so se tudi takrat vrstili številni medijski napadi na Janševo vlado.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine