21.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Dobro delo vlade daje odlične rezultate: V Republiki Sloveniji v drugem četrtletju rast BDP kar 16,3 odstotna

Piše: L. B.

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v drugem letošnjem četrtletju povečal za 16,3 odstotka na letni ravni. Največ sta k tej rasti po podatkih državnega statističnega urada prispevala rast končne potrošnje gospodinjstev in bruto investicij. Visoka je bila tudi rast obsega zunanje trgovine, poroča Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

Po podatkih SURS so se bruto investicije povečale v večino osnovnih sredstev, v povprečju so bile za 19,2 odstotka večje kot pred letom. Najbolj so se povečale investicije v druge stroje in opremo, za 43,2 odstotka. Povečale so se tudi zaloge, ki so k rasti BDP prispevale 3,4 odstotne točke.

Večja potrošnja, višja uvoz in izvoz, višja zaposlenost

Končna potrošnja gospodinjstev se je povečala za 18,8 odstotka in je bila celo višja od tiste v predkoronskem drugem četrtletju 2019. Izrazito višji so bili izdatki gospodinjstev za nakupe vseh vrst blaga in storitev.

Uvoz se je med aprilom in junijem v primerjavi z drugim četrtletjem lani povečal za 34,9 odstotka, izvoz pa za 30,2 odstotka. Povečala sta se tako izvoz in uvoz blaga kot tudi izvoz in uvoz storitev, slednjih sicer nekaj manj.

Zaradi višje stopnje rasti uvoza od izvoza in slabših pogojev menjave je bil prispevek zunanjetrgovinskega presežka k rasti BDP tokrat negativen (0,3 odstotne točke), ugotavljajo na državnem statističnem uradu.

Skupaj je bilo v drugem četrtletju v Sloveniji zaposlenih 1.044.000 oseb, kar je okoli 14.000 oz. 1,4 odstotka več kot v drugem četrtletju 2020. Večina novih zaposlitev je bila sklenjena v predelovalnih dejavnostih, zdravstvu in socialnem varstvu, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih in gradbeništvu. V nekaterih dejavnostih se je zaposlenost zmanjšala, najbolj v gostinstvu, kjer pa je bil tokrat upad manj izrazit kot v preteklih dveh četrtletjih.

Slovenija je ena najuspešnejših držav znotraj EU

Nedvomno to potrjuje, da je Republika Slovenija ena najuspešnejših držav znotraj EU, na kar bo v novi številki revije Demokracija opozorila naša analitična novinarka Vida Kocjan.

Ob tem je namreč v svojem pogledu med drugim zapisala: »Slovenija je med državami z najnižjo stopnjo brezposelnosti v Evropski uniji, slovenska obveznica je po donosnosti le za četverico evropskih držav z najvišjo boniteto in med prvimi petimi zaupanja vrednimi državami za tuje investitorje. /…/ Zaupanje v našo državo na mednarodnih finančnih trgih je torej izredno visoko. Ne spomnimo se, da bi bilo tolikšno kadarkoli doslej.«

Po Kocjanovi je vse to »nedvomno posledica dobrega in povezovalnega dela slovenske vlade in gospodarstva«. »S pravilnimi in pravočasnimi ukrepi v času epidemije novega koronavirusa je vlada rešila številna delovna mesta in ublažila velike socialne stiske državljanov. Brez tega bi bilo stanje v državi danes drugačno, življenje pa bistveno težje.«

Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine