7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: Vrhovni sodnik Jan Zobec v intervjuju o ozadju gonje proti njemu; Poletna diverzija gradbene mafije ali desant na Karavanke 2.0; Okruten partizanski pomor družine Mavsar

V novi reviji Demokracija objavljamo intervju z intelektualcem in vrhovnim sodnikom Janom Zobcem, ki ga želi režimsko vodstvo vrhovnega sodišča utišati. Razkrivamo poletno diverzijo gradbene mafije v primeru razpisa za graditev druge cevi predora Karavanke. Opozarjamo, da je odlašana pravica, zanikana pravica! Pišemo o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu, ki jezi levičarje v ZDA in po svetu, in družini Mavsar, ki so jo okrutno umorili partizani med drugo svetovno vojno.

 

Pogovarjali smo se z Janom Zobcem, ki je sodnik na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije, kar je postal že maja 2003. Marca 2008 je nastopil funkcijo ustavnega sodnika na Ustavnem sodišču RS, po izteku mandata se je leta 2017 vrnil na vrhovno sodišče, kjer je vrhovni sodnik za civilnopravna razmerja. Je tudi mednarodno aktiven in avtor številnih bibliografskih enot, pretežno s področja civilnega (procesnega) prava. Pri svojem delu je neomajen, zato je trn v peti zdajšnjim vodstvenim strukturam v pravosodju.

Vodstvo Vrhovnega sodišča RS je v zadnjem času zoper vas uvedlo kar dva postopka pred Komisijo za etiko in integriteto pri Sodnem svetu, t. i. etično komisijo. Kaj vam očitajo?

Jan Zobec: Res je. Podpredsednik Miodrag Đorđević je zahtevo vložil zaradi mojih strokovnih pisanj na portalu Info in zaradi enega od uvodnikov v Pravni praksi, ker se ne strinja s kritiko vodstvene strukture. Zahteva predsednika sodišča Damijana Florjančiča se nanaša na moj odziv na vabilo odbora za pravosodje DZ na sejo tega telesa. Moti ga tudi, da sem tam povedal, zakaj sem se vabilu predsednice tega odbora odzval. Po njegovem je oboje neetično.

Je glede prve Đorđevićeve zahteve že kakšen epilog?

Jan Zobec: Etična komisija je sklenila, da njegovo pobudo vzame v obravnavo. To pomeni, da pobude ni že a limine ocenila kot neutemeljene − čeprav se je pred dvema letoma o tem izrekla obča seja Vrhovnega sodišča RS, ko je večina sodnikov menila, da je kakršnokoli omejevanje svobode izražanja sodnikov neprimerno in ponižujoče. Etična komisija je pobudo kljub temu vzela v obravnavo.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Odlašana pravica je zanikana pravica! »Grozljivo!«

Zgodbo Darje Mihelčič spremljamo od leta 2017, ko smo predstavili njeno kalvarijo po operaciji hrbtenice leta 2010 na Ortopedski kliniki v Ljubljani. »Grozljivo in nepredstavljivo, dokler tega ne vidiš na lastne oči,« je sogovornica Darja Mihelčič opisovala ugotovitve, da je v sodnih prevodih listin, ki bodo namenjeni izdelavi izvedenskega mnenja, našla 50 strani prirejanja vsebine v njeno škodo.

Diverzija gradbene mafije ali desant na Karavanke

Še pomnite, kako smo v Demokraciji napovedali scenarij gradbene mafije, v katerem je predvidena rušitev nadzornega sveta in neposlušne uprave Darsa, vse z jasnim ciljem, da domača gradbena mafija prevzame ključne investicijske razpise, seveda predvsem Karavanke. In ne boste verjeli, vse se dogaja, kot smo napovedali, celo hitreje. Menjave v Darsu naj bi bile že konec avgusta, in če sodimo po imenih, se gradbena mafija ne bo imela kaj pritoževati.

Pozabljene korenine t. i. sovražnega govora

Danes je v osrednjih medijih vse več poročanja o t. i. sovražnem govoru, ki naj bi predstavljal nekakšno nevarnost moderni družbi in utopičnim sanjam teh istih medijev, ki so večinoma v rokah levičarjev, o novem multikulturnem svetu. Sovražni govor predstavlja po njihovem mnenju veliko grožnjo napredku, demokraciji in, konec koncev, tudi človeškemu dostojanstvu.

Intervjuji: Jan Zobec, Sergij Pahomenko, Franjo Golob

Pogovarjali smo se z Janom Zobcem, ki je sodnik na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije, kar je postal že maja 2003. Marca 2008 je nastopil funkcijo ustavnega sodnika na Ustavnem sodišču RS, po izteku mandata se je leta 2017 vrnil na vrhovno sodišče, kjer je vrhovni sodnik za civilnopravna razmerja. Pogovarjali smo se tudi s Sergijem Pahomenkom, zgodovinarjem, politologom in predavateljem iz Ukrajine ter z državnim svetnikom, predsednikom Sveta Koroške regije in županom Vuzenice Franjem Golobom.

Okruten partizanski pomor družine Mavsar

Slovenski zgodovinarji odkrivamo različne zgodbe o vojnih in povojnih pomorih, ki so se dogajali na naših tleh. Zgodbo za zgodbo odkrivamo strašljiva dogajanja, ki so se dogajala v tistem času, ko se nikoli pravzaprav ni vedelo, ali si na pravi ali napačni strani. Za nekoga si namreč vedno bil na napačni strani. Zato tudi ni čudno, da je veliko prebivalcev v tistem obdobju emigriralo v tujino. V nadaljevanju predstavljam zgodbo družine Mavsar.

Donald Trump: levičarji bi mu morali ploskati

Donald J. Trump, 45. predsednik Združenih držav Amerike, je trn v peti osrednjim medijem v tujini in pri nas ter še marsikomu drugemu. Prav neverjetno število ljudi znotraj in zunaj ZDA se zgraža, da so ga Američani izvolili na najpomembnejšo politično funkcijo sveta. Toda resnica je takšna, da gre za preudarnega in genialnega politika, ki svoje bogate poslovne izkušnje s pridom uporablja v politiki za blaginjo tistih, ki to dejansko najbolj potrebujejo. V članku bomo pojasnili, zakaj je Donald Trump odličen predsednik ZDA.

Politično korektno poročanje o zločinih migrantov

Zavajajoči naslovi glede zločina migranta v Frankfurtu. Novinarji glavnih medijev sledijo navodilom za politično korektno poročanje. Zločine migrantov skušajo zamolčati ali pa o njih poročati čim bolj sterilno. Ovajanje tistih, ki se ne uklanjajo politično korektnim smernicam. Prejšnji ponedeljek je evropsko javnost (vsaj tisto, ki je bila prek medijev obveščena) pretresel brutalni zločin v Frankfurtu. Štiridesetletni migrant iz Eritreje Habte Araya je namreč porinil pod prihajajoči vlak mater in otroka.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine