22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

V novi Demokraciji: Levičarji želijo denar zase, ne za boj proti koronavirusu! Kdo se boji resnice o slovenskih medijih? Trideset let od soočenja Pučnik – Kučan! ISIS deluje v kriminalnem podzemlju! Intervjuja: Milan Krek in Janez Cigler Kralj

V novi reviji Demokracija opozarjamo na levičarske nevladne organizacije, ki želijo denar zase, ne za boj proti koronavirusu. Šarčeva vlada jim je še tik pred odhodom namenila na tisoče evrov. Janševa vlada je v bitki z zloglasnim koronavirusom za zdaj zelo uspešna. Pogovarjali smo se strokovnjakom z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanom Krekom, ki pravi, da je epidemija koronavirusa primerljiva z epidemijo aidsa. Objavljamo tudi intervju z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Janezom Ciglerjem Kraljem. Z Demokracijo boste vedeli več!

 

Na praznični ponedeljek je bilo v 541 izvedenih testiranjih potrjenih osem novih okužb z novim koronavirusom. Skupaj je bilo potrjenih okuženih 1220. Skupno so bili hospitalizirani 103, to je osem več kot v nedeljo, na intenzivni negi jih je bilo 35. Iz bolnišnic po državi ni bil odpuščen noben bolnik. Ob eni dodatni smrti se je število umrlih dvignilo na 56. Število potrjenih okužb se je torej v zadnjih dneh zmanjšalo, a kot je na torkovi novinarski konferenci poudaril vladni govorec Jelko Kacin, se je v prazničnih dneh odvzema vzorcev udeležilo bistveno manj ljudi. Na tej podlagi tako o nadaljevanju trendov ni mogoče sklepati, je dejal in opozoril, da je v bolnišnicah vsak dan več bolnikov s COVID-19, prav tako raste število bolnikov na intenzivni negi.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Kdo se boji resnice o slovenskih medijih

Vladna »depeša«, ki je prišla na dan kot odgovor na obtožbe iz Sveta Evrope, je sprožila veliko razburjenja. Izkazalo se je, da se ponavlja zgodba iz leta 2007, ko je razvpita peticija 571 »družbenopolitičnih delavcev« tedanjo slovensko vlado tudi pred evropsko javnostjo obtožila cenzure in pritiskov na svobodo medijskega poročanja. Seveda je bilo že takrat jasno, da gre predvsem za laži in polresnice, ki so nastale zato, ker ima vlado v rokah »napačna« politična opcija.

Neenakovredena predsedniška kampanja

V preteklih dneh smo se spominjali 30. obletnice prvih demokratičnih volitev po drugi svetovni vojni. Pri tem je prav, da se dotaknemo velike tekme med predsednikom Demosa Jožetom Pučnikom in zadnjim šefom CK ZKS Milanom Kučanom za predsednika predsedstva Republike Slovenije. Spomnimo. Osmega aprila 1990 so volivci izbirali delegate v takratno 240-člansko tridomno skupščino. Volitev se je udeležilo 83,5 odstotka volivcev, na njih pa je s 54,8 odstotka glasov zmagala Demokratična opozicija Slovenije − DEMOS.

Intervjuja: Milan Krek in Janez Cigler Kralj

»Jaz tole epidemijo primerjam z epidemijo aidsa. Nikoli ne bo več tako, kot je bilo, kar je do neke mere tudi prav, človeštvo mora iti naprej, se razvijati in vpeljevati nove tehnologije. Prav gotovo bomo drugače komunicirali, rokovanje ne bo več zaželeno in morali bomo biti pozorni na to, s kom in kako se družimo,« je med drugim v pogovoru dejal Milan Krek, vodja območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Kopru. Pogovarjali smo se tudi z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem.

Leto 1945: brutalen obračun z drugače mislečimi

V letošnjem letu bodo »osvoboditelji« iz borčevske zveze in njenih političnih transmisij spet praznovali t. i. osvoboditev. Letos namreč mineva 75 let od omenjenega dogodka, ki za Slovence predstavlja predvsem veliko tragedijo. O drugi svetovni vojni na slovenskih tleh smo doslej že veliko pisali, še več pa o revoluciji, ki se je začela jeseni 1941 z oblikovanjem prvih partizanskih čet. Tedanja Komunistična partija Slovenije, ki je sodila v okvir jugoslovanske komunistične organizacije, je že 26. aprila tistega leta ustanovila Protiimperialistično fronto.

Islamska država se bo bojevala naprej

Islamska država ali kalifat je bila pregnana iz svojih glavnih oporišč, ki jih je osvojila v Siriji in Iraku, kar pa po mnenju analitikov še ne pomeni, da je bila poražena. Kajti bolj ko je izgubljala svoja ozemlja, smrtonosnejši so bili njeni udarci drugje, zlasti v Evropi. Vprašanje je le, v kakšni obliki bo obstajala in se bojevala naprej. To potrjujejo tudi besede preminulega Abu Muhamada al-Adnanija, enega vodilnih strategov IS, ko je dejal: »Ali res mislite, da boste dosegli zmago z ubojem katerega od naših voditeljev ali pa nas porazili s pregonom z nekega ozemlja ali mesta?«.

Ko je kriza, smo vsi desničarji

V normalnih demokracijah se na oblasti enakomerno izmenjujeta politična levica in desnica. Toda v času kriz praviloma volivci večinoma zaupajo desnim strankam, ki s svojimi doslednimi politikami naredijo red. V času migrantske invazije in pandemije se je to močno izrazilo tudi v Sloveniji. V uvodu zapisani prvi stavek seveda v Sloveniji žal ne velja in ceno za to neumnost plačujemo vsi slovenski državljani. Slovenija žal ni normalna demokracija in v Sloveniji se – spet žal – na oblasti ne izmenjujeta enakomerno politična levica in desnica

Divjanje migrantov po migrantskih centrih

Vstaje v migrantskih centrih v balkanskih državah. Na Lesbosu so uničili celo oljčni nasad. Vse več držav se zgleduje po višegrajcih − Avstrija je zaprla meje, Italija pristanišča. Globalisti grozijo z odvzemom evropskih finančnih sredstev državam, ki zavračajo migrante. Prejšnji teden je bila po celomesečni napetosti vsaj začasno ustavljena invazija migrantov tretjega sveta v Evropo. Na deset tisoče migrantov je s podporo in spodbujanjem (celo s prisilo) turških oblasti naskakovalo grško-turško mejo, kjer so grški obmejni policisti in vojaki ter manjši kontingenti policistov iz nekaterih evropskih držav s skrajnimi napori ustavljali to povodenj iz tretjega sveta, ki je grozila, da bo preplavila našo celino.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine