10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

V Azilnem domu Vič izredne razmere: Agresivni migranti ogrožajo varnostnike, ki so se branili s solzivcem, na pomoč so jim morali priskočiti policisti!

V Azilnem domu Vič se je zgodil incident med kosilom, saj tam zaposleni varnostniki niso več obvladovali pritiska agresivnih migrantov. Prišlo je do situacije, ko so se varnostniki morali braniti s solzivcem, na pomoč so morali priskočiti policisti. Že včeraj smo poročali, da so nastavitvene kapacitete Azilnega doma Vič v Ljubljani polno zasedene, dom namreč lahko sprejme 203 migrante, a trenutno v njem vseeno biva okrog 400 migrantov, zaradi česar jih zaposleni ne morejo več obvladati. V ponedeljek so se anonimni zaposleni tako obrnili na televizijo Nova24TV, posredovali so nam posnetke polnih hodnikov in učilnic, kjer spijo migranti, v želji, da bi se ministrstvo končno zganilo in jim priskočilo na pomoč. Danes popoldne pa so se zle slutnje delavcev v azilnem domu uresničile. Dobili smo anonimen klic, da na Viču vlada obsedeno stanje, da je tam več policijskih avtomobilov, policistov v spremstvu policijskih psov in celo reševalcev.

 

Poročali smo že, da je zaposlenih v domu premalo, migrante ob tem vračajo iz Francije in Nemčije, policija jih pričaka na letališču na Brniku in jih dostavi v migrantski dom. Zaposleni se bojijo bolezni in nasilja, migrantov pa bo ob dejstvu, da zdaj svoje meje zapirajo tudi naši zahodni sosedi Italijani, v azilnem domu samo še več. Če je situacija v domu res tako kritična, smo pobarali tudi policiste, a za naše kamere niso želeli govoriti, tudi varnostnik, ki je bil vpleten v incident, nam je zagrozil, naj nemudoma zapustimo varovano območje.

Smo pa pred kamere dobili nekaj migrantov. “Ne upajo si vam pokazati notranjosti, saj bi videli, v kakšnem kaosu je trenutno azilni dom. Problem je, ker je tukaj toliko ljudi, ki nimajo kje spati. Toliko nas je. Ljudje spijo kot na ulici, po hodnikih. Morajo zgraditi nov azilni dom ali pa tega preurediti. Zaradi tega prihaja do težav,” nam je povedal eden izmed nezadovoljnih migrantov. “Preveč je ljudi. Ni prostora za spanje. Spimo v restavraciji.  Ljudi so poškropili s solzivcem. Sedem ljudi. In eno žensko. S solzivcem,” je bentil drugi.

“Ne upajo si vam pokazati notranjost azilnega doma. Tako kaotično je,” nam je potarnal eden izmed nezadovoljnih migrantov, ki zahteva povečanje kapacitet azilnega doma.

Na kraju dogodka so bili tudi predstavniki ministrstva, ki so po naših informacijah morali miriti ogorčene in prestrašene zaposlene, a tudi nas so ob našem vprašanju, če lahko povedo, kaj se je zgodilo, zavrnili s kratkim in jedrnatim “ne”. Iz zanesljivih virov znotraj azilnega doma pa smo izvedeli, da vodstvo poskuša ugotoviti, kdo je poklical Nova24TV, saj bi sicer incident, tako kot že marsikaterega do zdaj, javnosti preprosto prekrili.

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine