15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Sporazum o globacijah – žalosten dan za Slovenijo in znak neumnosti ali zavestnega zavajanja državljanov

Vladajoče stranke so včeraj sprejele sklep o potrditvi t. i. globalnega sporazuma s področja migrantske politike, ki ga bodo države 10. in 11. decembra potrjevale v Maroku. Vladajoči pričakovano trdijo, da je to dobro za Slovenijo, pri tem se ne ozirajo na to, da je večinska volja prebivalstva proti takšnemu reševanju migrantske problematike, kot nam jo vsiljujejo.

 

Proti so tudi pravni strokovnjaki, ki se na stvari res spoznajo in dobro vedo, za kaj gre pri tem. V nadaljevanju tako objavljamo stališča dr. Antona Olaja in dr. Boštjana M. Zupančiča.

“Dan, ko so zanemarili moč argumentov in jih avtoritativno nadomestili z argumentom moči. Žalosten dan za Slovenijo,” je po včerajšnji novici, da vladajoči podpirajo marakeško deklaracijo in globalni migracijski sporazum, na Twitterju zapisal Anton Olaj, doktor pravnih znanosti, upokojeni direktor Policijske uprave Novo mesto in predavatelj.

Včeraj je postalo tudi dokončno jasno, da marakeško deklaracijo in globalni migracijski sporazum z zavajajočim imenom, »kljub mnogim argumentom o škodljivosti sporazuma za Slovenijo, neomajno podpirajo stranke LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levica,« kot je to na Twitterju zapisal dr. Anton Olaj.

Vladajoči so včeraj hiteli tudi z obrazložitvijo, da dogovor držav, tudi Slovenije, ne zavezuje k spremembam nacionalne zakonodaje. Razlagali so, da dogovor na noben način ne posega v državno ustavno ureditev, da je sprejem sporazuma po njihovem mnenju pozitiven za Slovenijo, ker predstavlja dogovor o sodelovanju držav v okviru postopkov vračanja.

Na takšno razlago je odzval dr. Boštjan M. Zupančič, profesor, nekdanji ustavni sodnik, nekdanji sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu.

Na Twitterju je v odgovor vladi zapisal: »Tole je ali znak neumnosti ali zavestnega zavajanja državljanov Republike Slovenije. Glejte na FB moj angleški prevod uvodnika iz Le Figaroja, ki demantira, kar tu navajate. Pakt tudi forsira cenzuro nasprotnih mnenj.«

Stranke, ki dogovor podpirajo, so: Lista Marjana Šarca (LMŠ), Stranka modernega centra (SMC), Socialni demokrati (SD), Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS), Stranka Alenke Bratušek (SAB) in Levica. Gre za stranke, ki sestavljajo vlado oziroma vladajočo koalicijo, s tem, da je Levica pri tem t. i. Nadstranka.

Celoten članek si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine