14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

SDS: »Slovenija postaja žep in ciljna država za migrante!«

Zaradi nekontroliranih migracij se je v zadnjih letih varnostna situacija v Evropi drastično poslabšala. V številnih evropskih mestih prihaja do terorističnih akcij skrajnih islamistov in Slovenija pri tem ni izjema. V SDS na prvo mesto postavljajo interese slovenskih državljank in državljanov, zato smo pripravljeni, da takoj in odločno ukrepamo.

Že pred tremi leti je bilo jasno, da so zunanje meje Evropske unije krhke in da je bila Evropa na masoven prihod migrantov nepripravljena. Evropska poslanka Romana Tomc ugotavlja: »Več kot očitno je, da je migracijska politika pod taktirko največjih evropskih držav doživela polom. Nekaj ukrepov, ki smo jih sprejeli tudi v Evropskem parlamentu, je premalo, da bi lahko učinkovito zajezili prihod množice ljudi z Bližnjega vzhoda in Afrike. Gre za izjemen pritisk na države Evropske unije, ki daleč presega normalen migracijski tok, ki je vedno prisoten.«

Migracije, ki smo jim priča, niso le humanitaren in družbeni problem, temveč tudi resen ekonomski in socialni problem. Po uradni ugotovitvi Računskega sodišča RS je namreč mesečni strošek na migranta 1963 evrov. Posledice, ki jo pod pretvezo strpnosti tako v Evropi kakor tudi v Sloveniji zagovarjajo socialisti, lahko vidimo na primeru številnih, nekoč razmeroma varnih zahodnoevropskih držav. V njih beležimo znatno povečanje števila nasilnih in kriminalnih dejanj, predvsem pa se je povečalo število terorističnih groženj in dejanskih napadov.

V Sloveniji poskušajo mediji in vlada prikazati trenutno stanje kot obvladljivo in povsem nenevarno, toda v Slovenski demokratski stranki se zavedamo, da gre za zelo resno vprašanje, na katerega se je potrebno nemudoma odzvati z največjo odgovornostjo, o resnosti problema pa smo dolžni obveščati tudi javnost.

Države članice EU azilne zakonodaje ne izvajajo dosledno in se ne držijo načela vračanja oseb, ki se jim prošnja za azil zavrne. Poleg tega je v zadnjem času opažen porast prosilcev za azil iz Alžirije in drugih držav severne Afrike, ki niso v vojni. Poslanec SDS, mag. Branko Grims, ob tem opozarja še na drug problem: »V naši soseščini so prišle na oblast desne vlade, ki ne samo da ne sprejemajo več migrantov, ampak napovedujejo celo izgon do pol milijona ilegalcev z območja radikalnega islama. Zato se dogaja najslabši mogoči scenarij, pred katerim sem vsa leta toliko svaril: Slovenija postaja žep in ciljna država za migrante.«

Slovenska demokratska stranka je že pred časom predlagala niz zakonov in ukrepov, ki bi pomembno izboljšali varnostno situacijo v državi, vendar je te predloge vlada Mira Cerarja brez prepričljivih argumentov zavrnila. V primeru prevzema vlade v stranki predvidevajo naslednje ukrepe:

• Na južni meji Slovenije bomo dosledno izvajali Schengenski mejni režim in preprečevali nezakonite prehode meje.

• Sprejeli bomo takšno azilno zakonodajo, ki bo zaostrila pogoje za pridobitev mednarodno zaščite oziroma azila in skrajšala čas odločanja o upravičenosti do mednarodne zaščite oz. azila.

• Zavzeli se bomo za bolj restriktiven pristop pri sprejemanju migrantov in prosilcev za mednarodno zaščito po vzoru nekaterih drugih držav, kot so Republika Češka, Republika Slovaška, Republika Madžarska in Republika Poljska.

• Vsako sodelovanje, novačenje ali pomoč teroristom bomo opredelili kot kaznivo dejanje, ki bo ostro kaznovano, ter prepovedali organizacije, ki kakor koli podpirajo ali zagovarjajo teroristična ali kazniva dejanja.

Program SDS lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine