0.5 C
Ljubljana
petek, 27 januarja, 2023

Peta kolona znova na delu – migrantom sporoča, kako se izogniti policijskim patruljam. Je vpleten tudi častnik Slovenske vojske Matevž K.?

V zadnjem času smo v uredništvo dobili kar nekaj namigov, da v ilegalne prehode migrantov čez hrvaško-slovensko mejo niso vpletene le levičarske nevladne organizacije, pač pa naj bi pri tem sodelovali tudi nekateri zaposleni v vojski in policiji. Naši viri ob tem izrecno omenjajo častnika Slovenske vojske Matevža K., ki naj bi zaradi izrazito levičarskih stališč skušal delovati v korist ilegalnih migrantov, tudi tako, da je slednje obveščal, kako se izogniti policijskim patruljam.

 

Tako na ministrstvo za notranje zadeve kot na ministrstvo za obrambo smo seveda poslali novinarska vprašanja, ali je K. zaposlen v Slovenski vojski ali pa v kakšni drugi službi v sklopu ministrstva za obrambo in ali ima morda vpogled v to, kje v obmejnem pasu se gibajo policijske patrulje. Namreč, zadnje čase Slovenska vojska s 35 pripadniki pomaga pri nadzoru obmejnega pasu.

Z ministrstva so nam odgovorili, da je Matevž K. zaposlen v rodovskem bataljonu 1. brigade Slovenske vojske in je del moštva, ki podpira Policijo pri varovanju državne meje. Za operativne podatke o gibanju policijskih patrulj v obmejnem pasu je odgovorna izključno policija, so nam še pojasnili.

Na policijo pa smo naslovili vprašanje, ali imajo podatke o tem, da bi kdo sporočal migrantom, kje so policijske patrulje. Na kratko so nam odgovorili, da takih obvestil v zadnjem času ne prejemajo.

Ime Matevža K. naj bi se pojavljalo že leta 2010 v zvezi z razbijaškimi študentskimi demonstracijami (ko so letele tudi granitne kocke), vendar ni znano, ali gre za isto osebo ali za koga, ki ima isto ime in priimek. Požareport sicer navaja skupino skrajnih levičarjev, kjer je poleg K. omenjen tudi Miha Kordiš, sedaj poslanec Levice. V arhivu FDV sicer lahko najdemo diplomsko delo Matevža K. iz leta 2017 z naslovom »Vstajništvo in protivstajništvo kot politično-ekonomski konflikt«, po vsej verjetnosti je torej diplomiral na katedri za obramboslovje na FDV. Kot mentor se je podpisal dr. Andrej Lukšič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine