11.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Ministrstvo odstopilo od nakupa Boxerjev in davkoplačevalce oškodovalo za 70 milijonov evrov

Piše: Andrej Žitnik / Nova24tv

Zgodilo se je napovedovano – Vlada je po seznanitvi z revizijskim poročilom sprejela sklep, da Slovenija odstopi od pogodbe za nakup 45 osemkolesnih oklepnikov boxer v vrednosti 281,5 milijona evrov brez DDV-ja. Davkoplačevalci bodo za to potezo, ki je namenjena izključno zadovoljevanju skrajne Levice, plačali 70 milijonov evrov. 

Po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca sam nakup 45 boxerjev ne bi izpolnil meril za srednjo bataljonsko bojno skupino, tako da bi bilo treba takoj dokupiti še vsaj 24 vozil. Poleg tega bi dodatni stroški nastali, ker naročena vozila niso ustrezno opremljena.

Notranja revizija ni pokazala napak

“Notranja revizija obrambnega ministrstva je ugotavljala smotrnost nakupa, pri čemer pa revizija ne more podati mnenja, ali je nakup smotrn ali ne, ker se je izbralo eno vozilo in se drugih ponudb niti ni gledalo. Ugotavlja pa, da je bila izbrana najdražja možna varianta. Tako da je danes vlada sprejela odločitev, da se iz tega programa umaknemo, kar je bila tudi zaveza v koalicijski pogodbi,” je pojasnil minister.

Se pravi minister je brez oklevanja priznal, da gre za politični odstop od pogodbe, saj revizija ni preverjala smotrenosti. Vse to, da se ugodi ekstremističnim levičarjem iz stranke Levica, katerih namen je uničenje slovenske vojske.

Davkoplačevalci ob 70 miloijonov evrov

Odstop je predviden v 20 odstotkih pogodbene vrednosti. “Po taki oceni, če zelo razširimo to oceno, je to lahko 70 milijonov evrov. Seveda pa ne morem prejudicirati, ker bo to še stvar postopka,” je glede stroškov, ki jih bo Slovenija imela z odstopom od pogodbe, povedal Šarec.

Poceni izgovori

Minister Šarec je ob tem izrazil “velik dvom in upravičen dvom”, ali so bila ta vozila že preizkušena v praksi. “Resolucija o opremljanju Slovenske vojske jasno nalaga, da se nakupujejo vozila, ki so že preizkušena na terenu. Pri tem vozilu se poraja vprašanje, ali to dejansko drži, in to je še en razlog, da se odstopi od pogodbe,” je dejal.

“Teži se k temu, da se kupuje vozila ‘off the shelf’ – ko vozilo kupite, ga postavite na cesto in peljete. Ne da vozilo kupite in morate dokupiti še to in ono,” je poudaril. “Zato se ocenjuje, ali je to smotrno. Kaj je za nekoga smotrno, je pa seveda subjektivno vprašanje in prejšnja vlada se je pač odločila, da je to smotrno in se gre v ta nakup,” je dodal.

Tonin se je že odzval

“Gre za izjemno škodljivo odločitev Golobove vlade, ki nima strokovnih argumentov, ampak samo trmasto politično dokazuje, da nasprotuje odločitvam prejšnje vlade. Vse to na škodo Slovenske vojske. Po dveh letih rasti se žal razgradnja vojske nadaljuje,” se je na odločitev vlade na Twitterju odzval prejšnji obrambni minister Matej Tonin.

 

Tonin je ob tem poudaril, da revizija ni pokazala napak. “Sedaj so iz petnih žil potegnili neekonomičnost, tako da so primerjali hruške in slive. Jasno je, da je Boxer dražje vozilo, saj gre za najmodernejše vozilo,” je zapisal predsednik NSi-ja in dodal, da je zdaj “jasno, da je bila odločitev o odpovedi pogodbe sprejeta že pred oblikovanjem vlade”.

Andrej Žitnik

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine