6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Bližnjevzhodni emirat Katar, ki muslimanom v Sloveniji pomaga graditi džamijo, še naprej financira terorizem!

Katar mora pojasniti, zakaj je nevarnim ljudem omogočil dostop do bančništva, pravi znana francoska senatorka Nathalie Goulet, ki je vodila komisijo za preiskovanje ekstremističnih mrež v Evropi in je napisala poročilo o financiranju terorizma. Ob tem je kritizirala Katar, ker je financerjem terorizma omogočil, da uporabljajo njegov bančni sistem za opravljanje svojih transakcij.

Francoska senatorka Nathalie Goulet je, kot je zapisala v Hillu, vzela za primer Khalifa Al Subaiya, katarskega finančnika, za katerega ZDA trdijo, da že dolgo zagotavlja finančno podporo vodstvu Al Kaide, vključno z organizatorjem napada 11. septembra 2001 na ZDA. Kot je poudarila v poročilu v Wall Street Journalu, je imel Al Subaiy račun pri Katarski narodni banki. Wall Street Journal je to pripisal temu »vrzelim« v postopkih sankcij Združenih narodov.

»Opravljanje bančnih storitev Al Subaiyu je kolektivni neuspeh vseh vpletenih. Zmožnost Združenih narodov, da uveljavi svoj seznam sankcij, je pod drobnogledom. Poleg tega mora Katar svetu pojasniti, zakaj je tako nevarni osebi omogočil, da še naprej opravlja bančne storitve,« je dejala Gouletova. Zahtevala je, da Združeni narodi raziščejo, zakaj vrzeli v njihovih lastnih postopkih dovoljujejo to kršitev.

Prav tako je dejala, da mora Katar opraviti lastne preiskave in mednarodni skupnosti poročati, zakaj je posamezniku na seznamu sankcij ZN omogočil, da opravlja bančne storitve prek svoje globalne banke, in zagotoviti, da njemu in drugim teroristom ne zagotavlja bančnih uslug.

Zahtevala je, da Katarska narodna banka izvede lastno preiskavo o zadevi in ponudi organom pregona po svetu, zlasti tam, kjer banka deluje, podrobnosti o transakcijah, ki jih je izvedel posameznik, naveden v preiskavi WSJ, in zagotovi, da se drugim, ki so lahko tudi na seznamu teroristov, ne zagotovijo bančne storitve.

Banka Al Subaiy ima podružnice po vsej Evropi in po svetu. »Lahko samo domnevamo, da je imel Al Subaiy skozi to obsežno globalno bančno mrežo dostop do tistih držav, v katerih ta banka deluje.«

Država Katar je obmorski emirat na Bližnjem vzhodu. Katar na jugu meji na Savdsko Arabijo, na zahodu na Bahrajnski zaliv, v katerem ležijo Katarju najbližji bahrajnski otoki Hawar, na severu in na vzhodu pa na Perzijski zaliv. Katar je znan po skrajni obliki islama, ki se imenuje vahabizem.

Izjemno bogastvo, ki prihaja iz zalog zemeljskega plina, nafte ter nepremičnin, omogoča državi velike gradbene projekte in obnovo celotne države, očitno pa tudi financiranje terorizma in graditev mošej po svetu. Med drugim financira graditev džamije oziroma Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.

Katar je bil s pomočjo korupcije izbran tudi za gostitelja svetovnega prvenstva v nogometu 2022. Med večjimi gradbenimi projekti v zadnjem času so stadioni za svetovno prvenstvo v nogometu, novo pristanišče New Hamad Portu, metro, avtocestni križ National Orbital Highway, mesto Lusail.

Več o spornih ravnanjih Katarja lahko preberete tudi v članku Qatar – Empty words, deep pockets!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine